Exploze ve firmě na Teplicku: Pět lidí je vážně zraněných

Hasiči zasahovali na místě exploze v Košťanech na Teplicku. (9.2.2023)

Autor: stars24.cz

9. února 2023 12:35 | Aktualizováno: 9. února 2023 15:30

Při výbuchu propanbutanové lahve v závodě v Košťanech na Teplicku se dnes vážně zranilo pět lidí. Tři lidé utrpěli velmi vážná poranění a záchranáři je transportovali do vinohradské nemocnice v Praze na popáleninové centrum. Pro jednoho člověka přiletěl vrtulník z Prahy, dalšího převezl vrtulník z Ústí a třetí jel sanitkou. Další dva zraněné vezly sanitky do ústeckého traumacentra.

ČTK to řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Další výbuch podle hasičů nehrozí. Vyšetřování bude trvat nejméně několik dní. ČTK to řekla mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová.

Událost se stala po 11:00 v Hornické ulici. Evakuováni byli všichni pracovníci z haly. Podle hasičů to bylo 17 lidí. Evakuace okolí nebyla nutná. Gazdošová řekla, že do Košťan vyjeli kriminalisté, kteří budou do večera místo požáru ohledávat. "Zatím závěry z místa nemáme. Bude to na delší dobu. Na místo jel krajský specialista na požáry," doplnila mluvčí. Vyšetřování bude trvat nejméně několik dnů, je nutné vyslechnout také svědky události včetně těch, kteří při výbuchu utrpěli zranění. Nemocnice Královské Vinohrady nebude bez svolení příbuzných ke stavu zraněných podávat informace, uvedla na dotaz ČTK .

Do firmy, která dělá revize propanbutanových lahví, přijelo několik desítek hasičů z šesti jednotek. "Vybuchl zbytkový propanbutan v lahvi," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Na místě podle něj byla také jednotka dobrovolných hasičů Košťany, která má stanici nedaleko firmy. Hasiči ochladili propanbutanové lahve uvnitř budovy. Plyn již nehoří. Nebezpečí dalšího výbuchu nehrozí, uvedli hasiči ve 12:20 na facebooku. "Jednotky se vrací zpět na základny," řekl ČTK Marvan s tím, že zásah byl již ukončen. "Příčina požáru i škoda se bude vyšetřovat," dodal.

Jeden z místních ČTK řekl, že přijel těsně po výbuchu domů. Jeho dům stojí hned u vchodu do firmy. "Spíš to mezi lidmi způsobilo paniku, ty vrtulníky a sanity. Nic velkého to nebylo," uvedl. Dodal, že už po telefonu ubezpečil několik známých, že je v pořádku.

Témata: exploze Hasiči Záchranná služba Ústecký kraj