Kurz na Babiše: Jak se vyvíjel po čtvrteční debatě na Nově?

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2023 11:50

Šance na zvolení Andreje Babiše prezidentem republiky dnes podle vypsaných kursů tuzemských sázkových kanceláří stouply, byť nepatrně, ze sedmi na osm procent. Zřejmě mu pomohl výkon ve včerejší poslední televizní debatě obou kandidátů.

Babišovy šance na volební triumf jsou ovšem i tak nadále prakticky nejníže od doby, kdy loni oficiálně svůj úmysl kandidovat oznámil. Kursy předních sázkových kanceláří Tipsport, Fortuna, SazkaBet a Betano se nyní pohybují v rozmezí od 1:6,5 do 1:11. Kdo si tedy nyní vsadí 1000 korun na to, že Babiš se stane prezidentem, dočká se v případě jeho vítězství potenciálně výhry až 10 000 korun v čistém vyjádření.

V případě vítězství Petra Pavla bude výhra při vložené tisícikoruně podstatně nižší. Kursy na jeho vítězství se nyní pohybují nejčastěji od 1:1,05 do 1:1,08. Výherce si tedy v čistém odnese průměrně potenciálně nějakých šedesát korun. Reálně to bude spíše ještě o něco méně, kvůli poplatkům či maržím sázkových kanceláří.

Pravděpodobnost Babišova triumfu odvozená z kursů uvedených sázkových kanceláři se tudíž nyní pohybuje kolem úrovně osmi procent. Šance na Pavlův triumf je nyní 92procentní. Pavlovy šance jsou tedy nyní větší než těsně po prvním kole volby předminulý víkend. Během minulého týdne se pravděpodobnost Babišova vítězství nejprve o něco zvýšila, až na čtvrtečních zhruba 19 procent, od té doby však klesá na včerejší „dno“ uvedených sedmi procent, aby se po včerejšku o procentní bod navýšila. Nyní je tudíž stále zhruba jen třetinová oproti šanci, kterou někdejší premiér a šéf hnutí ANO měl podle kursů sázkových kanceláří v předvečer prvního kola volby. Tehdy se pravděpodobnost jeho celkového triumfu v prezidentském klání pohybovala nad úrovní dvaceti procent.

Babišovy šance na triumf jsou tedy nyní velmi nízké, i když ne nulové. Z pohledu sázkových kanceláří je však v podstatě rozhodnuto. A otázkou druhého kola volby tedy podle nich bude ani ne tak to, kdo zvítězí, ale o kolik stovek tisíc hlasů více Pavel nakonec získá.

Témata: prezidentské volby 2023 Andrej Babiš