Měnová krize nebude? Ekonomové úplně nesouhlasí se závěry japonské banky

CZK

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. listopadu 2022 10:39

Další špatná zpráva pro českou ekonomiku přišla v těchto dnech ze zahraničí. Tuzemští odborníci to ale nevidí až tak špatně. Podle jednoho z nich měnová krize zřejmě nepřijde.

Velká japonská investiční banka Nomura uvedla, že Česku podle její analýzy hrozí měnová krize. Přinejmenším jeden z tuzemských expertů to ale až tak vážně nevidí.

"Neplatí, že jsme jako letošní Srí Lanka. Její stát se zadlužil v dolarech, a ten letos zpevnil. Vláda tak nemá na splátky. Měnová krize. Česko je v eurech zadluženo málo. V dolarech téměř vůbec," uvedl ekonom Petr Bartoň na twitteru. 

Nomura zohledňuje různé ekonomické ukazatele, jako např. objem devizových rezerv, výši krátkodobých reálných úrokových sazeb, ale také rozpočtovou oblast či platební bilanci. Jde o tzv. Damoklův index.

"Nomuřin model 'Damoklova meče' dneska celkem silně teče. Slušně predikoval měnové krize od poloviny 90. let, svět dominovaný poptávkovými faktory. Dnešním světem hýbou nabídkové faktory. A ty mají menší setrvačnost," dodal Bartoň. 

Témata: CZK Ekonomika