Požár u Hřenska: Plameny se v noci nerozšířily, Pravčická brána zatím přežila

Požár lesa u Hřenska (červenec 2022)

Autor: ČTK

27. července 2022 7:52 | Aktualizováno: 27. července 2022 17:47

Hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahují čtvrtý den, evakuováno muselo být za tu dobu asi 450 lidí. Přes noc se požár nerozšířil, hasiči dál zasahují na ploše 1000 hektarů. Ústecký kraj nevyhlásil zákaz vstupu do lesů, přestože o zákazu dopoledne mluvil ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Kraj ale dnes zakázal kouření či rozdělávání ohňů v lesích v regionu. Na místo dorazily posily z dalších krajů, pomáhají vrtulníky ze zahraničí a do Česka odpoledne přiletěly dva speciální hasicí letouny z Itálie.

Podle ředitele hasičů Vladimíra Vlčka zasahuje u rozsáhlého požáru asi 240 profesionálních a 250 dobrovolných hasičů. Oblíbené turistické místo Pravčická brána i zámeček s restaurací Sokolí hnízdo v Hřensku jsou podle průzkumu z vrtulníku v pořádku.

Ohniska v Hřensku se podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana daří držet pod kontrolou. Podle Marvana se podařilo požár zabrzdit i na dalších místech národního parku, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Další evakuace hasiči neplánují. Plameny se snaží hasiči zastavit u hranic s Německem, hoří také mezi Meznou a Mezní Loukou a ve směru na Jetřichovice. Další ohniska jsou uvnitř lesů, řekl dnes ČTK ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil. Oheň se daří hasičům držet od obydlí, ale v obci Mezná úplně shořely dva domy, zřejmě zapálené jiskrami zanesenými k nim větrem.

Požár dnes hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Řekl to generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Do Česka dnes odpoledne dorazila i dvě hasicí letadla z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. Zasahující vrtulníky s tzv. bambi vaky mají kapacitu od zhruba 1000 po 3000 litrů vody. Do hašení se letadla zapojí dnes nebo ve čtvrtek, až absolvují servis. Tyto stroje, schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, mohou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) znamenat průlom v boji s požárem.

Díky masivnějšímu nasazení letecké techniky by také podle Vlčka dnes mohl nastat při hašení zlom. Vše ale závisí na počasí, zejména na síle větru. Podle Vlčka stále platí, že žádný z hasičů nebyl vážněji zraněn, kvůli dlouhému pobytu v dýmu ale potřebují oční kapky. Správa parku shání pro hasiče zmíněné kapky i náplasti na popáleniny a puchýře a rovněž poptává zkušené dřevorubce.

Do Hřenska dnes dorazily posily z dalších krajů, mimo jiné sedm profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje se čtyřmi vozidly a s velkoobjemovým čerpadlem. Dovezli i tři kilometry hadic, které společně s čerpadlem umožní snazší dálkovou dopravu vody do odlehlejších částí ohněm zasaženého parku. Na místo odpoledne dorazili i záchranáři z Prahy s modulem pro hromadná neštěstí Golem a terénní čtyřkolkou, které budou sloužit jako technická podpora a zázemí.

Úřad pro civilní letectví dnes vyhlásil nad národním parkem České Švýcarsko kvůli požáru zákaz letů. Bezletová zóna bude v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy asi 18,5 kilometru, a do výšky 10.500 stop (přibližně 3300 metrů). Do prostoru mohou pouze letadla a vrtulníky záchranných složek.

Krajský úřad Ústeckého kraje dnes k 13:00 vyhlásil na celém území kraje dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, po kterou je zakázáno v lesích například kouřit či rozdělávat oheň. Za porušení zákazu hrozí pokuta. Hejtmanství ale zatím nevydalo plošný zákaz vstupu do lesů a ani to výhledově neplánuje. Zákaz by se dotkl v jednom okamžiku celého území kraje, tedy i těch lokalit, kde nehoří. O zákazu vstupu mluvil dnes dopoledne ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Správa parku dnes požádala ministerstvo životního prostředí o vyhlášení zákazu vstupu do parku, řekl ČTK mluvčí správy Tomáš Salov. Zákaz by mohl začít platit ještě dnes nebo nejpozději ve čtvrtek.

Správa parku na facebooku informovala, že uzavírá několik turistických tras. Uzavřen je rovněž přechod do Německa přes Hřensko nebo příjezd do Vysoké Lípy z Jetřichovic. Zavřená je i cesta z Hřenska do Mezné a Mezní Louky. Státní plavební správa (SPS) pak dnes vydala podle serveru zdopravy.cz zákaz plavby na pětikilometrovém úseku Labe mezi Dolním Žlebem a Hřenskem.

Vláda dnes debatovala o možné pomoci pro místa, která poničil požár. Premiér Petr Fiala (ODS) následně řekl médiím, že až po dohašení a zjištění rozsahu škod bude možno říci, komu a v jaké výši bude třeba poskytnout pomoc. Fiala zopakoval, že už nyní mohou oběti požáru žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci 69.300 korun na osobu u úřadů práce. Ministerstvo životního prostředí připravilo na obnovu poničených míst zatím 100 milionů korun. Obce je budou moci využít na opravu infrastruktury. Ministerstvo přispěje také deseti miliony na likvidaci odpadu po požáru.

Sbírka Donio od úterního odpoledne vybrala na pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům asi 4,5 milionu korun. Hasičům také lidé nakoupili zásoby minerálních vod, ovoce a trvanlivých potravin.

Požár se v pondělí ráno rozšířil i do Saského Švýcarska. Ani tam není zcela pod kontrolou, momentálně hoří na ploše asi 250 hektarů, napsala dnes agentura DPA. S plameny bojuje 148 hasičů a dalších záchranářů, zapojily se i průzkumné policejní helikoptéry.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022)