V Českém Švýcarsku hoří 1000 hektarů lesa, probíhají evakuace

požár lesa u Hřenska (červenec 2022) 6

Autor: ČTK

26. července 2022 19:09

Obyvatelé Vysoké Lípy u Jetřichovic na Děčínsku musí opustit kvůli požáru v Národním parku České Švýcarsko své domovy. Hasiči pomáhají s evakuací stovky obyvatel. ČTK to řekl Marek Kny, starosta obce Jetřichovice, pod níž Vysoká Lípa patří. Požár v národním parku se třetím dnem dál šíří. Zasažené území se blíží k 1000 hektarům, řekl dnes večer ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v České televizi.

"Ve Vysoké Lípě žije 96 obyvatel. Ráno jsem byl ještě optimista, bohužel kvůli větru se požár dostal až k nám," uvedl starosta. Obyvatelé dostali podle starosty informaci o evakuaci prostřednictvím sms. Na místo vyjel i autobus, který by mohl obyvatele převézt. "Většina lidí tu má automobil, předpokládám, že opustí místo svou cestou," řekl.

Evakuační autobus odveze lidi do Děčína do sportovní haly, kde je připraveno dočasné ubytování. "Na místě je jeden nepohyblivý člověk, kterého převezeme do Krásné Lípy," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Požár podle něj pomalu ale neustále postupuje dál. Za jeho šířením stojí silný vítr. Podle předpovědi meteorologů by se mohl přes noc utišit.

Opustit domov museli v noci na dnešek obyvatelé Mezné a lidé z Hřenska, kteří bydlí po pravém břehu říčky Kamenice. Domů se vrátily děti z tábora u Dolského mlýna. Turisté se nedostanou do některých částí parku. Správa parku ve středu rozhodne, zda bude zákaz vstupu platit na celé území parku.

Oblast Českého Švýcarska je vyhledávaným místem pro turisty. Podle starosty Jetřichovic však i letos chyběli od začátku němečtí turisté. "Loni a předloni covid a teď tohle," uvedl Kny. Návrat turistů odhaduje Vlček do lokality nejdříve v řádech týdnů.

Na místě zasahuje dnes přes 400 hasičů. Podle ředitele hasičského záchranného sboru je pravděpodobné, že postupně se do zásahu zapojí hasiči ze všech krajů Česka.

Požáry na východě Německa nejsou pod kontrolou, situace je kritická

Rozsáhlý lesní požár v německé spolkové zemi Braniborsko se za jediný den rozšířil z deseti zhruba na 850 hektarů. Situace nadále zůstává extrémně kritická i v Sasku, kde se lesní požár šíří v Národním parku Saské Švýcarsko u hranic s Českem. Oheň ani dnes odpoledne nebyl pod kontrolou, napsala agentura DPA. Sedm hasičů bylo při zásazích v Braniborsku zraněno, čtyři z nich ošetřili v nemocnici, protože se nadýchali kouře.

Požár se v Braniborsku začal šířit v pondělí, ještě téhož dnes muselo své domovy opustit asi 600 obyvatel okresu Labe-Halštrov (Elbe-Elster). Podle hasičů ale nakonec nebude nutná evakuace dalších obcí, naopak na některých místech se lidé mohou vrátit do svých domovů. Nikdo z civilistů nebyl zraněn.

Oheň zasáhl zařízení na chov prasat. Zvířata se nepodařilo včas odvézt a značné množství jich na místě uhynulo. V noci se plameny dostaly také na bývalé letiště, kde stojí několik hal.

Proti plamenům bojuje už zhruba 450 hasičů, kterým pomáhají dva vojenské hasičské vrtulníky s kapacitou 5000 litrů, které nabírají vodu z jezera Kiebitz. Úřady vyhlásily zákaz koupání v jezeře. Další tři vrtulníky se očekávají, kvůli vyhodnocení situace je na místě i policejní vrtulník.

Boj s plameny bude podle odhadů hasičů trvat ještě několik dní. V oblasti jsou na dnešek hlášeny mírné dešťové přeháňky, ale není jasné, zda spadnou i přímo nad požárem. Podle meteorologů lze očekávat nárazy větru o rychlosti až 60 kilometrů za hodinu, což by mohlo požár ještě více rozdmýchat.

Příčinou 90 procent všech lesních požárů je lidská činnost, uvedlo braniborské ministerstvo životního prostředí. Lesy v Braniborsku mají rozlohu přibližně 1,1 milionu hektarů a prakticky v celé této spolkové zemi teď platí nejvyšší, pátý stupeň nebezpečí lesních požárů.

Z Národního parku České Švýcarsko, kde nadále hoří, se oheň už v pondělí rozšířil také do Saského Švýcarska na německé straně hranice. Dnes se situace výrazně zhoršila, uvedla agentura DPA. Úřady důrazně vyzvaly turisty, aby se této lokalitě vyhýbali, jinak riskují své zdraví i životy.

Od dnešního rána je na místě nasazeno 254 hasičů a jednotky spolkové a zemské policie, které musely být vyslány na pět lokalit. O den dříve to byly tři, píše DPA. Přes noc nikdo i kvůli vlastní bezpečnosti nezasahoval. Do boje s požárem se zapojila dvě vodní děla, každé o objemu 10.000 litrů, a dva vrtulníky. Vodu čerpají z řek Labe a Křinice (Kirnitzsch).

S lesními požáry už několik dní bojuje také Řecko, Francie nebo Itálie. Na severu Řecka šestým dnem hoří u národního parku Dadia, který patří k nejvýznamnějším v zemi. Zasahuje tam na 320 hasičů i armáda a také desítky dobrovolníků. Pomalu se daří dostat pod kontrolu požár na ostrově Lesbos, píše server Ekathimerini.

Ve Francii se rozsáhlé lesní požáry podařilo zastavit v pondělí, ale hasiči stále ještě bojují s menšími ohnisky. Místní obyvatelé i média teď upínají pozornost hlavně na zraněná zvířata. Maskotem jedné ze zasažených vesnic se stalo zraněné mládě veverky. Myslivecký spolek v Biscarrosse vyrazil do lesa a zvěři dováží potravu a vodu, aby přežila ve zničené krajině, píše server Sud Ouest.

Příroda obnoví les v Českém Švýcarsku za několik let, požárů lesů bude přibývat

Příroda začne les v Českém Švýcarsku po požáru obnovovat prakticky okamžitě. Na rozsahu požáru má velký podíl nepůvodní smrkový porost zdecimovaný kůrovcem, řekl dnes ČTK ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška, který zkoumal obnovu porostu ve stejném národním parku po požáru z roku 2006. Petr Čermák z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity v Brně ČTK řekl, že lesních požárů bude přibývat.

"Obecně platí, že většina lesních požárů u nás je malá, je uhašena rychle. Díky hustému osídlení jsou včas odhaleny. S vlnami horka a sucha spojenými s větrným prouděním bohužel přibývá situací, kdy je v lese zásoba snadno zápalného materiálu. Stejně jako v současném případě v Českém Švýcarsku pak vznikají různá ohniska a oheň se šíří nepředvídatelně různými směry, kudy vítr roznáší hořící materiál," uvedl Čermák.

Podle něj se lidé v lese stále nechovají dostatečně zodpovědně, přitom by stačilo, aby dodržovali desítky let platící pravidla o nerozdělávání ohně a neodhazování nedopalků a jiných nebezpečných materiálů. "Lesních požárů, které vzniknou z jediné možné přírodní příčiny, tedy po úderu blesku, jsou pouhá dvě procenta. Naprostá většina vzniká z lidské nedbalosti," dodal Čermák.

Ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška upozornil, že jedním z důvodů, proč se požár v národním parku tak rychle šíří, je nepůvodní smrkový porost. "Už několik generací se tam na zemi kumuluje opadané jehličí, které je extrémně proschlé a hoří jako papír. My jsme podobnou situaci viděli v roce 2006, kdy u Jetřichovic shořelo přes 25 hektarů lesa. Příroda si ale s obnovou lesa poměrně rychle poradí," uvedl Vrška.

S kolegy se na místo požáru pravidelně vraceli. Po roce ve vyhořelém lese rostly první semenářky takzvaných pionýrských dřevin, jako jsou bříza, osika, vrba i modřín nebo borovice. "Už v druhém roce tam bylo zeleno a dnes, tedy po šestnácti letech, je tam krásný smíšený les. Horší je, že tento aktuální požár ohrožuje infrastrukturu a lidská obydlí," dodal Vrška.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko