Platy státních zaměstnanců: Napětí roste, Středula vládu nešetří

Josef Středula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. července 2022 9:59

Některým státním zaměstnancům se od září zvednou platy, od ledna příštího roku se pak zvýší tarify. Přesto jsou zástupci odborů k Fialově vládě a jejímu jednání kritičtí. Napětí mezi oběma stranami roste.

Po úterním jednání mezi vládou a odbory uvedl ministr práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že na platy 300 tisíc státních zaměstnanců půjde 2,2 miliardy korun. Od ledna se pak o pět procent zvýší tarify.

Další jednání s odbory se podle něj má uskutečnit v druhé polovině srpna. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ale jasně dává najevo, že mu to přijde pozdě.

Na twitteru napsal, že vláda navzdory rekordní inflaci opakovaně odkládá řešení minimální mzdy i platů ve státní a veřejné sféře. "Netuší, jaké to je, vyžít z minimální mzdy nebo platu referenta či pracovníka v sociálních službách," poznamenal. 

Odborový předák připomněl, že devět odborových svazů je ve stávkové pohotovosti. "Ve státní, veřejné i soukromé sféře se dá nervozita přímo krájet. Inflace roste a vláda nekoná dostatečné kroky s dopadem na běžné občany," dodal. 

Témata: platy Josef Středula Vláda ČR Minimální mzda