Čeští zaměstnanci chudnou? Reálná mzda klesla, lepší časy v nedohlednu

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. června 2022 12:10

Češi se momentálně potýkají s dopady inflace, rostoucích cen energií či pohonných hmot. Platově si sice polepšili, jenže hodnota peněz se mění. Mzdy tak podle zjištění Českého statistického úřadu reálně klesly.

Podle ČSÚ sice v 1. čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti stejnému období předchozího roku o 7,2 %, reálně však klesla o 3,6 %. 

"V 1. čtvrtletí 2022 byla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců 37 929 Kč, to je o 7,2 % více než ve stejném období roku 2021. Spotřebitelské ceny se ale v tomto období zvýšily o 11,2 %, a proto mzda reálně klesla, tentokrát o 3,6 %," vysvětlila Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Podle analytika Citfin Tomáše Volfa se dá čekat, že i v dalších měsících budou mzdy reálně klesat. "Inflace nejspíš za květen poroste rychleji než o 15 % a toto tempo mzdy nemohu dohnat," uvedl.

ČNB dle něj bude zvedat sazby i nadále, ale z velké části dovezenou inflaci to příliš neovlivní. "Podstatnou změnu může přinést konec války na Ukrajině, obnovení dodavatelsko-odběratelských vztahů a také vysoká srovnávací základna růstu cen začátkem příštího roku," dodal Volf. 

Témata: Mzdy Lidé CZK