Denní nárůst nakažených je opět nižší než před týdnem

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

26. března 2022 7:51

Epidemie koronaviru v Česku dál zvolna slábne. V pátek testy potvrdily 7630 nových případů covidu-19, to je o 1083 méně než ve stejný den minulého týdne. Stejně jako v předchozích dnech současně s počty nakažených ubývá i provedených testů. Počet hospitalizovaných klesl před víkendem pod 2000. Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví bylo v nemocnicích poslední pracovní den tohoto týdne 1958 pacientů s covidem, nejméně za poslední dva měsíce.

Laboratoře v pátek provedly přes 28.000 PCR i antigenních testů, zatímco o týden dříve bylo zkoumaných vzorků téměř 32.500.

Kromě mezitýdenního poklesu nových případů se snížil i počet podezření na opakovanou infekci. Bylo jich 1394, o 255 méně než minulý pátek. Celkem už zdravotničtí statistici evidují 238.881 možných reinfekcí.

Klesá i týdenní incidence, za posledních sedm dní bylo v republice potvrzeno 478 nových případů nákazy covidem-19 na 100.000 obyvatel. Je to nejnižší hodnota od 11. ledna. Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze, v hlavním městě připadá v přepočtu na 100.000 lidí 605 nově odhalených případů za poslední týden. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj s 346 případy.

V nemocnicích bylo k pátečnímu večeru podle revidovaných údajů 1958 pacientů, kteří měli pozitivní test na covid. Z nich bylo přes 100 ve vážném stavu. V mezitýdenním srovnání se počet hospitalizací snížil o 280 a je nejnižší od 25. ledna. Méně pacientů s covidem v těžkém stavu bylo v nemocnicích naposledy v polovině loňského října.

Zdravotníci v pátek aplikovali necelých 7500 dávek vakcíny proti covidu. Je to asi o 600 méně než před týdnem, současně ale nejvíc od začátku tohoto týdne.

Od začátku března 2020, kdy byl v Česku potvrzeny první případy nákazy novým typem koronaviru, se covidem prokazatelně nakazilo přibližně 3,78 milionu obyvatel, z nich 39.527 zemřelo.

Stát kvůli příznivému vývoji už zrušil naprostou většinu protiepidemických opatření. Epidemická situace je ale nestabilní a s ohledem i na vývoj v sousedním Rakousku nebo Německu není možné vyloučit obrat epidemie k dalšímu růstu, sdělil tento týden ČTK ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Stále je podle něj vysoká pravděpodobnost nákazy v komunitním šíření i při běžných každodenních aktivitách. Navíc denně je průměrně diagnostikováno více než 250 až 300 potenciálně zranitelných lidí, kteří nejsou nijak imunitně chráněni ani očkováni.

Počty nakažených mohou opět začít stoupat, ve světě už se to děje

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených hlásí řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů pohybují ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal na twitteru.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ale kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Dodal, že důvodem rostoucích čísel může být subvarianta koronaviru omikron BA.2. "Za tři týdny bude další mutace, která se už nyní objevuje na jihu Evropy," doplnil Válek a apeloval na občany, aby se nechali proti koronaviru očkovat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)