Fialova vláda hodlá zrušit všechna opatření! Zůstanou jen respirátory!

Vláda ČR

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

9. února 2022 13:46 | Aktualizováno: 9. února 2022 14:15

Vláda bude v nadcházejících týdnech rušit veškerá opatření. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že od 1. března zůstane v platnosti prakticky pouze povinné nošení respirátorů.

Od 1. března bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření, která mají bránit šíření nákazy koronavirem. Prakticky jen nošení respirátorů, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády. Dnes ministři rozhodli o zrušení kontrol covidových certifikátů v restauracích, službách a na hromadných kulturních a sportovních akcích.

"Postupně budeme také navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů," uvedl Fiala.

Vláda dnes také podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) rozhodla, že od 18. února se také zvýší maximální počet účastníků hromadných akcí. Nově bude limit 500 účastníků a pro sedící maximálně 5000 osob. Zohlední se i velikost prostor, nad 1000 lidí bude možné obsadit polovinu zbývající kapacity. Dosavadní maximální kapacita je 1000 sedících a 100 na ostatních akcích.

Podmínky pro sedící diváky se týkají například uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí. Ostatními hromadnými akcemi jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo slavnosti.

Vývoj počtu nakažených a obsazenosti nemocnic podle premiéra Fialy odpovídá predikcím odborníků. "Covid začíná intenzivně pronikat mezi seniory," doplnil k tomu ministr Válek. Podle něj se ale hygienici více věnují jejich trasování a nakažené seniory vyzval, aby vždy kontaktovali svého lékaře a nezůstávali bez léčby.

Mezi více než 267.000 nakaženými od začátku února tvoří lidé nad 65 let více než 18.000, tedy asi sedm procent. Hospitalizovaných bylo v úterý přibližně 3500 a 334 z nich na jednotkách intenzivní péče. Seniorů mezi nimi bylo více než 2500.

Rozvolnění protiepidemických pravidel vláda oznámila minulou středu. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí o nezákonnosti kontrol covidových certifikátů v restauracích a ubytování Nejvyšší správní soud. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar ČTK po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Petr Fiala (ODS)