Česko přechází na bavorský model: Testy se od pondělí nebudou uznávat!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

17. listopadu 2021 13:30 | Aktualizováno: 17. listopadu 2021 14:20

Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to dnes oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Není k tomu podle předsedy vlády potřeba vyhlásit nouzový stav.

"Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy," uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22.479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. Zvyšují se i případy úmrtí lidí s covidem-19.

"Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná," uvedl Babiš. Dnes večer se uskuteční porada některých ministrů, ve čtvrtek v 9:00 zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika.

Před čtvrtečním dopoledním jednáním vlády se měli podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) sejít zástupci Anticovid týmu pěti stran tvořících novou vládu s ministerstvem zdravotnictví. Babiš ale řekl, že se dosud Anticovid tým dostatečně nezapojil a že teď už na něj dosluhující kabinet nebude brát ohled.

Pravděpodobný kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se současným ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) by měl Anticovid tým jednat ve čtvrtek v 7:30. "Pravděpodobně se dozvíme, co přesně odborníci ministerstva zdravotnictví doporučují, plánují, jaká jsou variantní řešení. My se k tomu vyjádříme a jsem si stoprocentně jistý, že dospějeme ke shodě, která bude ku prospěchu občanům České republiky," řekl v ČT.

Odborníci podle něj radí co nejrychleji podat seniorům posilující třetí dávku očkování, co nejdříve vypsat výběrové řízení na nákup kvalitních antigenních testů, které by se případně používaly pro testování ve školách, nebo zajistit dostatečné množství léků pro zamezení těžkému průběhu nemoci.

Válek je přesvědčen o tom, že pokud budou včas zavedeny preventivní kroky či bude vedena řádná očkovací kampaň, není nutné zavádět nouzový stav. "Nouzový stav je zoufalé řešení lidí, kteří nezvládli situaci," dodal.

Babiš opět apeloval na lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Podle premiéra je u nenaočkovaných devětkrát větší pravděpodobnost, že budou mít těžší průběh nemoci nebo zemřou. Firmy vyzval, aby testovaly své zaměstnance na přítomnost koronaviru.

Témata: Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR