Epidemie má v Česku rizikový scénář! Vláda musí reagovat, říká Vojtěch!

Adam Vojtěch (ANO)

Autor: stars24.cz, ČTK

20. října 2021 15:59

Epidemie covidu-19 se začala vyvíjet podle rizikového scénáře a nezastaví se ze dne na den. Epidemiologická situace se mimořádně zhoršila a ministerstvo na to musí reagovat. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v návaznosti na to, že se na některých chystaných opatřeních vláda neshodla se zástupci budoucí vládní koalice.

Vojtěch také řekl, že na ministerstvu zůstane do té doby, dokud to bude potřeba. Úřad podle něj v této situaci nemůže být bez vedení. Vojtěch měl od 1. listopadu přejít na ministerstvo zahraničí jako schválený velvyslanec ve Finsku.

Vláda se dnes bude zabývat návrhy ministerstva zdravotnictví, které mají omezit šíření epidemie covidu-19. Resort navrhuje, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce rovněž obnovit povinné nošení respirátorů v zaměstnání. Usiluje i o to, aby v krajích, kde je situace nejhorší, děti nad 12 let nosily roušky i při výuce ve třídě. Nyní je to povinné jen ve společných prostorách školy.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje také ukončit hrazení preventivních testů na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, počítá ale s výjimkami. S ukončením hrazení nesouhlasí AntiCovid tým koalice Spolu, která společně s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých, chce sestavit budoucí vládu. Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulých dnech opozici vyzval, aby se do jednání o opatřeních zapojila. Opozice ale uvedla, že se tím snaží hodit odpovědnost za epidemii na ni.

Vojtěch dnes řekl, že je dál připraven k jednání. "Epidemiologická situace se mimořádně zhoršila a já si myslím, že na to musíme reagovat," konstatoval. Podle něj opatření, která ministerstvo navrhuje, nejsou restriktivní či "uzavírací". Vláda se s opozicí shoduje na tom, že nechce další lockdown. Vojtěch se domnívá, že návrhy nejdou proti názorům budoucí koalice.

Na dotaz novinářů, kdy odejde na místo velvyslance do Finska, řekl, že nemá žádný termín. "Vzhledem k současné situaci budu na ministerstvu zdravotnictví, dokud to bude potřeba. Není možné, aby ministerstvo nyní bylo bez vedení," poznamenal.

Epidemie podle Vojtěcha dlouho sledovala realistický scénář predikce, v posledních dnech se ale vyvíjí podle rizikového. Podle rizikového scénáře by mohlo být na začátku listopadu v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Podle Vojtěcha v některých krajích hrozí opětovné omezování odložitelné nemocniční péče.

Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví šíření nemoci covid-19 zrychlilo za jediný týden na více než dvojnásobek. V úterý přibylo 3246 případů, což je o 1739 víc než před týdnem a nejvíc za den od 20. dubna. Také lidí s covidem-19 v nemocnicích přibývá, od předchozího úterka jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620. Stovka lidí je v těžkém stavu. Prudce roste i množství úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo 51 lidí s covidem-19, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí 44.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR