Náznak zlepšení? V pondělí bylo méně případů než během minulého týdne!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

13. července 2021 9:30

Testy v Česku v pondělí potvrdily 239 případů koronaviru, méně než v pracovních dnech minulého týdne. Před týdnem v pondělí byl počet nově nakažených zhruba poloviční, byl ale státní svátek a méně se testovalo. Reprodukční číslo po pěti dnech růstu kleslo na 1,37, pokud je nad jedna, šíření epidemie zrychluje.

Na 100.000 obyvatel připadá v Česku za poslední týden téměř 14 nakažených, nejvíc od poloviny června. Na 31 mírně přibylo hospitalizovaných. Počet aplikovaných dávek očkování proti nemoci covid-19 převýšil devět milionů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nově potvrzených případů byly v pracovních dnech minulého týdne až dvojnásobně než o týden dřív. Nakažených přibývalo zejména v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji, podle zástupců vlády hlavně mezi mladými neočkovanými lidmi. Kvůli šíření nákazy vláda v pondělí rozhodla, že všechny plánované akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat hygienikům.

Reprodukční číslo na dnešních 1,37 kleslo z pondělních 1,45, kde bylo počátkem roku a předtím loni v polovině října. Údaj ukazuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Před měsícem bylo reprodukční číslo pod 0,7.

Takzvané incidenční číslo roste posledních šest dní, k pondělku se zvýšilo na 13,7 z nedělních 12,6. Vzhůru se posunulo ve většině krajů. Nejvíc nakažených na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní v Praze, téměř 38. Skoro 33 případů na 100.000 obyvatel za týden má Plzeňský kraj, téměř 19 Středočeský kraj. Naopak v Karlovarském kraji je týdenní incidence nižší než čtyři.

Pondělních 31 lidí s covidem-19 v nemocnicích bylo o pět víc než v neděli, počty hospitalizovaných ale zůstávají nejnižší od doby krátce po vypuknutí epidemie koronaviru v ČR loni v březnu. Ve vážném stavu jsou dva nakažení. Téměř nepřibývá ani úmrtí s covidem-19, za poslední týden s touto nemocí zemřel jediný člověk. Úmrtí dosud ministerstvo zdravotnictví eviduje 30.333, případů nákazy téměř 1,67 milionu.

Hospitalizací přes nárůst počtu nakažených nepřibývá zřejmě i kvůli očkování. Za pondělí zdravotníci rozdali 91.159 dávek vakcíny, skoro trojnásobek počtu o týden dřív, kdy se ale o státním svátku očkovalo jen málo. Vláda v pondělí schválila zkrácení doby mezi první a druhou dávkou vakcíny ze současných 34 na 21 dní. Změna bude platit pro nově registrované zájemce o očkování od poloviny července. V Praze se také otevřela dvě očkovací centra, kam je možné přijít bez registrace.

Také počty testů byly v pondělí víc než dvojnásobné než o týden dřív. Antigenních jich lidé podstoupili přes 76.000, testů metodou PCR absolvovali víc než 28.000. Preventivní testy ukazují zhruba jednu desetinu procenta nakažených. Kolem 1,5 procenta zůstává pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Možnost preventivního testování hrazeného ze zdravotního pojištění zřejmě od září ztratí lidé, kterým nic nebrání v tom, aby se nechali naočkovat. Předpokládá to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé bez dokončeného očkování test potřebují třeba k návštěvě restaurace, kadeřnice nebo kina.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)