Policie už odmítá vymáhat jedno z opatření: Nemůžeme to dělat, tvrdí!

Policie ČR, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. dubna 2021 12:40

Lidé už jsou některými opatřeními proti šíření koronaviru otrávení a situace se mění i pro strážce zákona. Policie ČR včera oznámila, že odmítá vymáhat jedno z omezení. Podle vyjádření to neumožňují zákony.

O půlnoci z neděle na pondělí skončil nouzový stav a s ním také zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení. Mnohá opatření však zůstala v platnosti v rámci pandemického zákona. Rozpoutala se však velká debata, co je podle něj vlastně možné.

Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Petra Arenbergera (za ANO) chtělo i nadále omezovat setkávání lidí. Ozvali se však nejenom právníci, vzepřeli se i policisté.

2/2 Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže plošně regulovat a omezovat volný pohyb osob, tj. ani jejich počet. Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem. #policiepp

— Policie ČR (@PolicieCZ) April 13, 2021

Policie ČR v úterý na twitteru napsala, že má v otázce shlukování osob maximálně ve dvou jasno. "Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví váže omezení pouze k 'hromadným akcím'. Pohyb osob 'na ulici', náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt," uvedli její příslušníci.

Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže dle policistů plošně regulovat a omezovat volný pohyb osob, ani jejich počet. "Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem," dodali. 

Témata: Policie ČR Lidé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Vláda ČR