Jen do práce a domů! Vláda chce přísná opatření na tři týdny, zavře většinu obchodů!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. února 2021 22:43 | Aktualizováno: 25. února 2021 23:25

V následujících třech týdnech je kvůli epidemii covidu-19 v Česku podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nutné co nejvíc omezit pohyb lidí a kontakty mezi nimi. Od pondělí by kvůli tomu mohl být s výjimkami zakázán pohyb mezi okresy. Vláda k opatřením potřebuje nouzový stav a bude o něm jednat od pátečních 08:30 s opozičními stranami, řekl Babiš novinářům po dnešním zasedání kabinetu.

Po pátečním hlasování poslanců o pandemickém zákonu a vládní žádosti o prodloužení stavu nouze je v plánu další jednání ministrů, na kterém vláda stanoví podmínky budoucích opatření. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by byla nová pravidla pravděpodobně účinná od pondělí 1. března.

Babiš novinářům řekl, že se vláda připravuje především na jednání s opozicí. "Abychom je znovu požádali o prodloužení nouzového stavu. Potřebujeme ho hlavně proto, abychom radikálně omezili mobilitu obyvatelstva," uvedl. Nárůst počtu pacientů v nemocnicích označil za dramatický. Kabinet dnes probral chystaná opatření, která chce představit opozici a Sněmovnu o nich přesvědčit.

Zákaz pohybu mezi okresy by měl podle premiéra být nejpodstatnějším opatřením. "Výjimkami by byly cesta za prací či péče o osobu blízkou," uvedl. Počítá se ale také například s uzavřením školek a škol i pro první a druhé třídy základních škol. Opozice zatím konkrétní plány od vlády k dispozici nemá, strany dostaly hlavně prezentace a predikce ministerstva zdravotnictví.

Česko podle Babiše pro zvládnutí epidemie nyní potřebuje, aby lidé chodili jen do práce a jinak byli doma a absolutně omezili vzájemné kontakty. "Nové mutace koronaviru se chovají jinak a agresivně, situace není dobrá," uvedl.

Babiš si neumí představit, že by nouzový stav skončil. Věří, že v poslední době existují náznaky spolupráce vlády a opozice. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) dnes odmítla prodloužení nouzového stavu, které by pokládala za ústavně pochybné. Navrhuje, aby kabinet vyhlásil nový nouzový stav. "To je bitva nějakých právních názorů, naši legislativci si myslí, že ten nouzový stav, který jsme vyhlásili na základě žádosti hejtmanů, je v souladu se zákony," uvedl Babiš.

Od 1. března bude v dopravě a obchodech povinný respirátor

Od 1. března bude v hromadné dopravě, obchodech a na dalších místech, kde se lidé shromažďují, povinné mít respirátor, dvě chirurgické roušky už stačit nebudou. Řekl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po dnešním jednání vlády. Nošení respirátorů, nanoroušek, případně dvou chirurgických roušek je povinné na vybraných místech ode dneška. Nošení podomácku vyrobených či jiných textilních roušek už na těchto místech není možné. Blatný také uvedl, že od 1. března budou zaměstnavatelé povinni vybavit zaměstnance potřebnými ochrannými prostředky.

O zpřísnění podmínek, za jakých lze cestovat hromadnou dopravou, chodit do obchodů či využívat některých služeb, rozhodla vláda v pondělí. Pro lidi v nouzi mají ochranné pomůcky zdarma rozdělovat potravinové banky. Rozdělují ale zatím právě chirurgické roušky, které od příštího pondělí už nebudou pro pohyb na zmíněných místech stačit. Blatný dnes uvedl, že do 1. března by nemělo být obtížné si respirátor pořídit.

Proti nošení dvou chirurgických roušek se v minulých dnech vyslovili někteří odborníci. Podle nich se zdvojením roušek snižuje jejich průchodnost a vzduch s virovou nákazou je může obcházet. Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd uvedl, že u dvou chirurgických roušek na sobě je obtížné utěsnit je na obličeji: nakonec vzduch nesoucí částice s potenciální nákazou může roušky obcházet.

Podle něj nošení respirátoru s označením FFP2 či obdobného od jiných firem neochrání lépe než látková rouška. Respirátor má větší účinnost jen tehdy, pokud se nosí dobře nasazen - a to podle něj většina lidí v Česku neumí dodržet. I proto, že některé respirátory se vyrábějí na jiném kontinentu pro odlišně tvarované obličeje s jinými rozměry.

Babiš: Vláda počítá s uzavřením škol, školek a dětských skupin

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) počítá s uzavřením školek, všech škol včetně speciálních a dětských skupin. Otevřené by měly být jen pro děti pracovníků záchranných složek. Řekl to dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

"Shodně s tím, co je patrno z britských ostrovů, tak nová mutace se velice rychle šíří i mezi dětmi, včetně malých dětí," řekl ministr zdravotnicí Jan Blatný (za ANO).

Mateřské školy fungují bez omezení po celou dobu nouzového stavu, základní školy nyní navštěvují jen žáci prvních a druhých tříd. Fungují také speciální školy pro handicapované. Školské odbory dnes uvedly, že dočasné uzavření dosud otevřených školek a škol podporují. Zdravotníci a pracovníci integrovaného záchranného systému by podle nich měli mít možnost děti do zařízení umístit na nezbytně nutnou dobu.

Kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru chce kabinet na tři týdny výrazně snížit mobilitu lidí. Nová opatření by podle ministra Blatného měla platit pravděpodobně od 1. března.

Mateřské školy podle statistik ministerstva školství navštěvuje asi 365.000 dětí, první a druhé třídy základních škol mají zhruba 216.000 žáků a speciální školy pro handicapované přibližně 27.000 dětí. V mateřských a speciálních školách nejsou povinné roušky, prvňáci a druháci mají ve škole povinnost je nosit i při výuce.

Po prosincovém uvolnění se od ledna dalších asi 1,18 milionu žáků základních, středních a vyšších odborných škol vrátilo k distančnímu vzdělávání. Na dálku studuje nyní také kolem 300.000 posluchačů vysokých škol.

Vláda v posledních zhruba dvou týdnech avizovala, že by se děti mohly postupně do škol vrátit. Mluvila o tom, že od 1. března by do nich mohli začít chodit studenti maturitních ročníků. Z důvodu nárůstu počtu potvrzených případů koronaviru kabinet plány přehodnotil. Připravuje ale systém testování, který má návrat žáků k prezenční výuce umožnit. Pro zaměstnance ve školství by se měl v sobotu otevřít registrační systém k očkování proti covidu-19. Očkování bude dobrovolné, rozdělené do několika fází.

Blatný: Karanténa se kvůli mutacím prodlouží z deseti na 14 dní

V Česku se prodlouží povinná karanténa z deseti na 14 dnů. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvodem je šíření mutací koronaviru, které jsou nakažlivější. V Česku se rozšířila britská varianta, dnes byl potvrzen také první případ jihoafrické mutace.

"Tak jako jiné země, i Česká republika se vrací zpět ke 14 dnům izolace a karantény s ohledem na nově se šířící mutace," řekl Blatný. Dvoutýdenní karanténa v Česku platila na začátku epidemie, v září se zkrátila na současných deset dnů.

Odborníci ale upozorňují, že mutace koronaviru jsou nakažlivější a lidé se mohou nakazit i během výrazně kratší doby, než se dříve myslelo. Podle některých může člověk v případě nákazy některou mutací šířit virus i po deseti dnech.

Podle posledního metodického pokynu hlavní hygieničky z 11. února mají hygienici při nařízení karantény pro kontakty pozitivně testovaného postupovat individuálně, pokud budou mít podezření na mutaci viru. Mohou nařídit karanténu bez ohledu na použití ochrany dýchacích cest v době kontaktu s pozitivním. Za náležitou ochranu dýchacích cest se už nepovažuje improvizovaná ochrana nosu a úst například šálou, šátkem či látkovou rouškou. Lidé by měli používat jednorázovou roušku či respirátor. Neplatí už ani podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.

Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 už potvrdil. Od března do karantény nebudou muset ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Musí mít certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému a nesmí mít po kontaktu s nakaženým příznaky nemoci.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš Jan Blatný