UZAVŘENÍ nejrizikovějších okresů? Česko řeší kritickou situaci!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. února 2021 17:50

Hygienici měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) šíření epidemie koronaviru na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku už dávno řešit modelem, jaký použili loni v Litovli na Olomoucku. Odpověděl tak při návštěvě srbského Bělehradu na dotaz novinářů k opatřením, která má ve čtvrtek pro Karlovarský a Královéhradecký kraj přijmout vláda. Litovel a přilehlé obce, kde žije na 24.000 lidí, byla loni uzavřena od 16. do 30. března.

Babiš dodal, že konat by měla hlavní hygienička Jarmila Rážová. "Já ji vyzval, aby už konečně hygiena zásadně dělala opatření, včera opakovaně," uvedl. Problém na Sokolovsku, Chebsku a Trutnovsku podle něj trvá už dlouho. Dotaz ke spokojenosti s prací Rážové ponechal bez komentáře.

Vyjmenované okresy jsou podle premiéra centry nákazy s obrovským počtem nakažených. "A tady myslím, že hygiena už měla dávno konat, aby se nákaza nešířila do okolních oblastí," uvedl. Výsledkem šíření koronaviru v těchto regionech jsou přeplněné nemocnice, které jedou na doraz.

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula doplnil, že specificky loni hygiena postupovala také v Moravskoslezském kraji a nákaze v OKD. Není podle něj důvod, aby tam, kde se nákaza šíří rychle, nebyla jiná opatření. "To je cesta, jak eliminovat to obrovské zatížení," konstatoval.

O tom, že vláda ve čtvrtek přijme opatření pro Karlovarský a Královéhradecký kraj, informoval po dnešním jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vyloučil hermetické uzavření krajů.

Na Chebsku a Sokolovsku může kvůli covidu dojít na omezení pohybu lidí na nejnižší možnou míru, vyplývá z informací, které ČTK poskytl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Mělo by jít i o dohled nad používáním ochranných pomůcek, dodal. Uzavření okresu Trutnov, případně jiného regionu v Královéhradeckém kraji, není ve hře podle tamního hejtmana Martina Červíčka (ODS).

Hejtman Červíček: uzavření okresu Trutnov není ve hře

Uzavření okresu Trutnov, případně jiného regionu v Královéhradeckém kraji, není ve hře. Nákaza se šíří v podobné intenzitě dlouho, takže by to nic v současnosti neřešilo, řekl dnes ČTK hejtman Martin Červíček (ODS). V kraji se nákaza koronaviru nadále nejrychleji šíří v okrese Trutnov. Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1087 případů nákazy.

"Uzavření Trutnovska či jiného okresu v kraji by v tuto chvíli nemělo smysl. Nákaza se v podobné intenzitě šíří v kraji delší dobu," řekl ČTK Červíček.

Předpokládá, že případné "dostatečně odůvodněné návrhy" opatření se zaměří na preventivní omezení mobility lidí a nebudou se dotýkat veřejnosti, která v dotčených oblastech bydlí, žije a pracuje. "Rád bych věřil tomu, že jakmile vláda rozhodne o jakémkoliv opatření v našem kraji, budu o všem dostatečně včas informován," uvedl odpoledne pro ČTK Červíček.

Dnes kritizoval způsob informování státu o šíření nakažlivější, takzvané britské mutace koronaviru v kraji. Státní zdravotní ústav (SZÚ) dnes na webu uvedl "bez bližšího vysvětlení", že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes oznámil, že vláda bude ve čtvrtek jednat o cílených opatřeních proti šíření koronaviru v Královéhradeckém a Karlovarském kraji. Oba regiony jsou nyní epidemií nejvíce postiženy. Podle Hamáčka, který je zároveň předsedou Ústředního krizového štábu, se uzavření nějaké části země nechystá.

"O případných dalších opatření rozhodne vláda. Královéhradecký kraj je nyní informován o probíhajícím vyhodnocování současné situace na ministerstvu zdravotnictví. Nikdy ale nebylo na stole, nebo jsem alespoň v tomto smyslu já jako hejtman kraje o tom nebyl informován, hermetické uzavření jakéhokoliv místa v našem kraji," uvedl odpoledne pro ČTK hejtman.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš Jan Hamáček Karlovarský kraj Královéhradecký kraj