Nouzový stav: Hrozí jeho konec! Právníci varují před možným postupem vlády!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

10. února 2021 12:32

Vládě hrozí, že se nedočká ze strany poslanců prodloužení nouzového stavu, na základě kterého stát ustanovuje opatření proti šíření koronaviru. Zvažuje se proto, zdali by bylo možné jej ihned znovu vyhlásit. Co si o tom myslí právníci?

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) sice žádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzovného stavu, který by místo 14. února skončil kvůli koronavirové epidemii až 16. března, ale podporu se mu zatím získat nedaří.

Legislativci z ministerstev zdravotnictví, vnitra i úřadu vlády již podle předsedy vlády analyzují zákonnost postupu, kdy by kabinet záhy po skončení nouzového stavu vyhlásil nový.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý řekl, že by to mohlo znamenat obcházení Ústavy ČR. Opětovné vyhlášení nouzového stavu poté, co by jeho prodloužení neschválila Sněmovna, by bylo protiústavní, shodují se experti na ústavní právo oslovení ČTK.

Poslanci budou o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu jednat ve čtvrtek. Zástupci vlády tak mají poslední hodiny na to, aby si podporu vyjednali. 

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Poslanecká sněmovna právníci