Kdy Česko zmírní opatření proti koronaviru? Blatný dnes naznačil scénář!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

24. ledna 2021 15:59

Index PES by sice již umožňoval zmírnění opatření, zatím však vláda k takovému kroku nepřistoupila. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes ve vysílání České televize naznačil, kdy by mohlo dojít k přechodu do čtvrtého stupně.

V tomto týdnu došlo k dalšímu prodloužení nouzového stavu, který trvá už od 5. října a jsou na něj navázána protiepidemická opatření. Rizikové skóre indexu PES už několik dní odpovídá čtvrtému stupni, přesun do něj ale stále není na pořadu dne. 

V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Česko by se podle něj z nejvyššího pátého do nižšího čtvrtého protiepidemického stupně s mírnějšími omezeními mohlo přesunout nejdřív v polovině února.

Do té doby by počet pacientů v nemocnicích mohl klesnout pod 3000 a na jednotkách intenzivní péče pod 450. Až poté by se mohli vrátit do tříd také zbývající žáci prvního stupně základních škol. Ve třetím stupni by to pak mělo být méně než 2000 lidí, podotkl Blatný.

"My si teď nemůžeme dovolit zdravotnický systém přetěžovat. Musíme dosáhnout toho, aby se nemocnice vyprázdnily," uvedl Blatný. Podle něj z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že nyní v nemocnicích ubývá nejvýš 1200 pacientů za týden. Pokles nynějšího počtu na 3000 by tak mohl trvat tři týdny. "Do poloviny února nejdříve," poznamenal ministr.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Jan Blatný