5. stupeň systému PES: Kdy bude a co se změní?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. prosince 2020 10:42

Česko se další den drží v systému PES na pátém stupni. Jeho zavedení měla původně dnes projednat vláda, nakonec o něm ale bude diskutovat až ve středu. Ačkoliv se opatření zřejmě zpřísní, zatím není jasné jak.

Protiepidemická opatření v Česku v současnosti odpovídají čtvrtému stupni systému PES. Jeho bodová hodnota se ale už čtvrtý den drží v pátém, tedy nejvyšším pásmu rizika. O přechodu k přísnějším opatřením by musela rozhodnout vláda. Podle premiéra Andreje Babiše se tím ministři budou zabývat na středečním zasedání.

Posun rizikového skóre PES do nižšího či vyššího pásma neznamená automaticky změnu opatření. Ale pokud se skóre drží v horším stupni tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k zavedení přísnějšího stupně opatření.

Třeba před pátečním oficiálním přechodem ze třetího do čtvrtého stupně PES však bylo rizikové skóre na úrovni čtvrtého stupně PES skoro dva týdny. Pro zlepšení opatření by mělo skóre být sedm dní v lepším stupni, než je aktuální.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný už v pátek uvedl, že expertní skupina ministerstva bude muset řešit, zda vládě přesun do pátého stupně navrhne. Česko podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka směřuje ke zpřísnění opatření. Vláda by o přesunu do pátého stupně PES měla jednat v pondělí.

V pátém stupni by měly být oproti čtvrtému uzavřeny školy, pouze s výjimkou mateřských škol a prvních a druhých ročníků základních škol. Platil by i zákaz nočního vycházení už od 21:00. Stejně jako ve čtvrtém stupni by měly být zavřeny restaurace, provozovny služeb a obchody s výjimkou prodeje základních potřeb. Vláda ale při zavedení čtvrtého stupně v pátek nechala obchody a provozovny služeb otevřené.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)