KOMENTÁŘ: Denní nárůst nakažených opět roste. A vláda už hledá, jak pejska obejít!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. prosince 2020 12:20

KOMENTÁŘ - Dalo se to čekat. Selhal semafor a jeho náhrada, PES, nevydržel o moc déle. Ačkoli měl přispět přehlednosti ve vládou zaváděných restrikcích, namísto toho opět přinesl jen nejistotu a zmatek. Co bude nikdo neví. Na systém totiž není spoleh.

Pamatujete na semafor? Ministerstvo zdravotnictví na něm chtělo zobrazovat, jak silně jsou zasaženy které regiony. Příliš dlouho nevydržel, s novým ministrem ale přišel nový nápad. Systém PES.

Ten měl nejen ukazovat zasaženost jednotlivých částí Česka a jeho celkový stav, ale měl konečně vnést jasno do zaváděných opatření. Tedy do doby, než se začalo hovořit o tom, že jeden pejsek nestačí.

Už v listopadu se totiž začalo hovořit o tom, že školy pojedou podle jiného scénáře. PES přitom stanovuje, jak by měly otvírat a koho kdy pouštět do prezenční výuky. 

O týden později se objevily další pochyby. Spor se měl řídit jinou tabulkou. PES tak opět dostal za uši a začal připomínat spíš malého ratlíka, na kterém si jeho páníček cosi kompenzuje.

Přišel prosinec a opět je vše jinak. Ačkoliv počet nakažených prudce stoupá, zavírat se nebude. Česko je sice epidemiologicky ve čtvrtém stupni, restrikce se ale zavádí opět podle jednotlivých nařízení ze dne na den. PES nepes.

Správně by totiž mělo dojít k uzavření provozoven a obchodů. Do čehož se před Vánoci nikdo nechce, a dá se to chápat. K čemu pak ale je systém, který má za cíl jasně říct, kdy se bude co otevírat a zavírat, když se jím jeho tvůrci stejně neřídí? 

Jak praví známé rčení, pes který štěká nekouše. Tento sice štěká, to je ale asi to jediné, co zmůže. Na druhou stranu, když se systém zaváděl, "štěkali" jiní, experti, učitelé, odborníci, se kterými systém nikdo neprobíral a nekonzultoval. 

Ačkoliv je tedy Česko ve čtvrtém stupni, školy dál fungují, obchody jsou otevřené, a premiér Andrej Babiš se namísto PES věnuje PET, tedy prodeji piva do PET flašek. Opět tedy panuje zmatek, a co bude dál, zase nikdo neví.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR