Denní nárůst nakažených dál zpomaluje, klesá i počet hospitalizovaných!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

27. listopadu 2020 8:05

Nových případů koronoaviru přibylo ve čtvrtek opět méně než před týdnem, laboratoře odhalily 4048 nakažených. To je asi o 2400 méně než minulý čtvrtek, proti středě je nárůst nižší zhruba o 900 případů. Klesá také počet lidí s koronavirem, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci.

Podle posledních údajů za středu jich bylo v nemocnici 5210, o 200 méně než v úterý. Celkový počet zemřelých s covidem-19 stoupl na 7779, na čtvrtek zatím připadá 60 úmrtí. Rizikové skóre PES zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Vyplývá to z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo 511.520 lidí. Více než čtyři pětiny z nich už se z nemoci uzdravily. Aktuálně nemocných je 71.867 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh.

Tempo šíření nemoci v Česku v posledních týdnech zpomaluje. V tomto týdnu eviduje ministerstvo zdravotnictví za pondělí 4380 nových případů, za úterý 5860 a za středu 4931. Jen úterní nárůst byl v mezitýdenním srovnání vyšší, minulé úterý byl totiž státní svátek a laboratoře otestovaly méně lidí. Podle vlády ale epidemie koronaviru nezpomaluje tak, jak si představovala a plánovala. Není tak jisté, zda se od pondělí Česko v protiepidemickém systému PES přesune do mírnějšího třetího stupně, které předpokládá otevření obchodů, restaurací a služeb, byť s řadou omezení.

Od pondělí platí v Česku vládou nařízená opatření podle čtvrtého, druhého nejvyššího stupně rizika. Pro posun do ještě mírnějšího stupně je třeba, aby skóre PES sedm dní, tedy do neděle, zůstalo na úrovni třetího stupně mezi 41 a 60 body. Pak může expertní tým ministerstva zdravotnictví navrhnout vládě další zmírnění opatření. Skóre vychází mimo jiné z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Podle aktuálních dat kleslo na 0,91.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ve středu upozornila na fakt, že asi šest až sedm ze 14 krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně. Na jednání s hejtmany řekla, že pokud se situace v krajích nezlepší, rozvolnění ministrovi nedoporučí.

Nejvíce se koronavirus v posledních dnech šíří na Havlíčkobrodsku, kde bylo za uplynulých sedm dní zaznamenáno zhruba 578 nakažených na 100.000 obyvatel. Následuje Svitavsko s 384 případy a Opavsko, kde evidují 361 případů na 100.000 obyvatel za poslední týden.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví