V Česku už se koronavirem nakazilo půl milionu lidí!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2020 8:05

Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie překročil v Česku 500.000. V úterý laboratoře odhalily 5854 pozitivních testů, což je asi o 1600 více než minulé úterý, kdy byl ale státní svátek a pravděpodobně také méně testů. Proti pondělí je denní nárůst vyšší zhruba o 1500 případů.

S nemocí se v současnosti potýká 78.203 lidí, zemřelých s covidem je 7499. Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo dnes na 57 bodech, třetí den je tak ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od března, kdy se nákaza začala v Česku šířit, prokázaly testy koronavirus v 502.534 případech, přes 80 procent pozitivně testovaných se už vyléčilo, většina měla mírný průběh nemoci.

V nemocnicích se v pondělí léčilo 5497 lidí s covidem, to je přes šest procent z aktuálně nakažených a o 200 víc než předchozí den. Ve vážném stavu bylo 826 hospitalizovaných, o dva méně než v neděli. Údaje za úterý zveřejní ministerstvo zdravotnictví dnes vpodvečer, stejně jako počet úterních testů. V posledních týdnech počet hospitalizovaných pozvolna klesá. Začátkem listopadu, když vrcholila druhá vlna, vyžadovalo nemocniční péči přes 8200 nakažených a zhruba 1200 mělo těžký průběh nemoci. Nemocnice už mohou znovu provádět plánované neakutní operace, které musely v uplynulých týdnech odkládat kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem.

Do statistik přibylo od úterního večera 16 úmrtí, celkový počet obětí se zvýšil na 7499. Za úterý eviduje ministerstvo zatím 59 úmrtí. Nejvíce lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, a to 257. V poslední době se počet obětí za jeden den pohybuje mezi 100 a 200.

Šíření nákazy v posledních týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15.000, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000. Vývoj epidemie hodnotí systém PES. Aktuálně je Česko od pondělí ve čtvrtém, druhém nejvyšším stupni rizika, protiepidemická opatření se mírně rozvolnila. Do třetího stupně se skóre dostalo v pondělí, při setrvání na této úrovni po dobu sedmi dní je možné navrhnout další zmírnění opatření. Vláda bude o dalším rozvolňování, týkající se například otevření obchodů či restaurací, mimořádně jednat v neděli.

Výpočet skóre PES vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100.000 obyvatel v obecné a seniorské populaci. Roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle výše skóre je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví