Vláda přitvrdila: Noční zákaz vycházení a obchody jen od pondělí do soboty!

Roman Prymula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

26. října 2020 21:39 | Aktualizováno: 26. října 2020 22:03

Vláda dnes opět zpríšnila opatření proti šíření koronaviru. Zavádí se noční zákaz vycházení na celém území země od 21. hodiny do 5. hodiny ranní. Podniky, ve kterých je to možné, by měly zavést home office, tedy práci z domova.

Výjimky pro zákaz vycházení platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Kabinet naposledy zpřísnil omezení pohybu v Česku minulou středu. Od čtvrtka omezila vláda kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat, dodal.

Maloobchodní prodej i prodej služeb v provozovnách vláda původně omezila od čtvrtka 22. října zatím do 3. listopadu, dokdy je aktuálně platný nouzový stav. Kabinet ale podle vyjádření některých ministrů pravděpodobně požádá Sněmovnu o jeho prodloužení, jednat o tom bude v úterý.

Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by podle Prymuly měla být přikázána práce z domu.

V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě.

Vláda nejnovější opatření diskutovala s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). "Další zpřísnění zejména takzvaného sociálního lockdownu v nejbližší době je tak vysoce pravděpodobné, ale konečné slovo bude mít vláda. NERV jde spíše o to, aby dodatečná opatření měla co možná nejmenší ekonomický dopad. V rámci NERV panuje celkem široká shoda, že tvrdý ekonomický lockdown by zásadně poškodil tuzemské hospodářství," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody Roman Prymula