Prymula odmítá odstoupit! Babiš navrhl Zemanovi odvolání ministra

Roman Prymula

Autor: stars24.cz, ČTK

23. října 2020 11:33 | Aktualizováno: 23. října 2020 17:29

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nevyhověl výzvě ze strany premiéra, sám z funkce odstoupit nehodlá. Andrej Babiš (ANO) ho o to požádal s tím, že pokud tak neučiní, odvolá ho.

Prymula podle něj zásadně pochybil schůzkou v restauraci, po které ho vyfotografoval deník Blesk. Chování ministra v době, kdy jsou restaurace podle nařízení vlády s ohledem na koronavirovou epidemii uzavřené, je podle Babiše šokující a katastrofální a nedá se omluvit.

Ministr na briefingu řekl, že nic neporušil. Schůzka, které se zúčastnili šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, se podle něj uskutečnila v soukromých prostorách vyšehradské kapituly.

Premiér o změně ministra zdravotnictví jednal odpoledne s prezidentem Milošem Zemanem. Tomu navrhl odvolání Romana Prymuly, hlavě státu zároveň navrhl jeho nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ve čtvrtek ho bude moci uvést do úřadu.

Jméno Prymulova nástupce premiér sdělit odmítl, má podle něj však obrovské mezinárodní zkušenosti. Babiš se neobává toho, že by Zeman ministerskou výměnu protahoval. "Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra a prezident to akceptoval," řekl premiér. Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, navrhl Babiš možnost působit v expertní skupině epidemiologů.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Andrej Babiš