Nouzový stav bude v Česku od pondělí, oznámil Prymula!

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: stars24.cz, ČTK

29. září 2020 15:15

Vyhlášení nouzového stavu, na kterém se dnes shodla vládní rada pro zdravotní rizika, je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nutné kvůli potřebným plošným opatřením. Pokud ho ve středu schválí vláda, bude vyhlášen spolu s novými opatřeními od pondělních 00:00. Prymula to dnes řekl novinářům po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

Důvodem, proč považuje nouzový stav za nutný, je podle ministra zdravotnictví "neutěšená epidemiologická situace". Podle něj by na konci října mohla ohrožovat kapacity nemocnic, pokud by nebyla žádná opatření přijata. "Kapacita zdravotnických zařízení je limitována poměrně velkou nemocností zdravotníků nebo počtem jejich karantén," dodal. Bez nouzového stavu podle něj není možné nařizovat pracovní pohotovosti nebo povinné výpomoci.

Kromě opatření dopadajících na školství, která se budou regionálně lišit, také podle legislativních názorů není možné vyhlašovat opatření v plošném režimu, dodal Prymula.

Ministři budou vyhlášení nouzového stavu obhajovat ve středu ve Sněmovně, poté by ho měla schvalovat vláda. "Vláda má právo ho vyhlásit na 30 dnů, což je doba, během níž by mělo dojít ke zvládnutí druhé vlny," uvedl. K uzavření ekonomiky podle ministra nepovede.

Souhrn nových opatření proti šíření nového koronaviru by mohl podle Prymuly snížit současné reprodukční číslo 1,2 o 30 až 40 procent, tedy na 0,8 až 0,9. Reprodukční číslo je průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je nižší než jedna, nových případů bude ubývat.

Opatření, která budou přijata na dva týdny, chtějí ministři představit ve středu. Podle Prymuly se budou týkat kromě avizovaného školství zejména volnočasových aktivit. "Pod volnočasové aktivity spadá úplně všechno. Bude omezeno shromažďování," uvedl Prymula.

Ekonomiky se podle něj nová opatření zásadně dotýkat nebudou. Například restauracím ale nová režimová opatření počet hostů mohou mírně omezit. Dopadnou také na obchodní centra, kde bude omezeno shromažďování. "Aby se do nich nepřesunuli žáci z uzavřených škol," dodal.

Na rozdíl od jara se ale neplánuje uzavírání státních hranic. Podle Prymuly okolní země pro ČR významným rizikem nejsou.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula Vláda ČR