Prymula nejspíš navrhne další opatření: Nouzový stav!

Roman Prymula

Autor: stars24.cz, ČTK

28. září 2020 19:19

Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes uvedl, že vládě nejspíš výhledově navrhne zavedení nouzového stavu. Ten už platil na jaře během první vlny koronavirové epidemie v Česku.

Podle serveru chce Prymula vyhlásit nouzový stav, aby stát mohl přistoupit k dalším opatřením proti šíření nemoci covid-19. Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

"Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády," řekl Prymula na otázku Respektu, zda bude požadovat vyhlášení nouzového stavu. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl nouzový stav postupně prodlužován, skončil 17. května.

Prymula podle Respektu zvažuje vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která kvůli koronaviru na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví.

Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR