Prymula zavede další opatření! Tohle nás čeká!

Roman Prymula

Autor: stars24.cz, ČTK

25. září 2020 15:56 | Aktualizováno: 26. září 2020 21:10

Příští týden budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknou se podle něj hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Nyní jsou omezené jen hromadné akce.

"Opatřeními, která jsme udělali, jsme schopni reprodukční číslo srazit někam k 1,2. Ale potřebujeme ho dostat pod jedna," řekl Prymula. Nyní je reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s nákazou, 1,4. Reprodukční číslo pod jedna znamená, že počet nakažených se bude snižovat.

Prymula připomněl, že některé země, například Británie, mají povoleno shromažďování jen do šesti lidí. Podobné počty jsou podle něj i v jiných zemích. V Česku se podle něj bude omezovat počet lidi při volnočasových aktivitách nebo aktivitách, které nejsou zásadní.

Opatření dopadající na ekonomiku neplánuje. "Pokud bychom zavřeli restaurace, tak by se stejné aktivity přesunuly do domácností, což by bylo ještě horší, protože tam by neplatila vůbec žádná omezení," dodal. Restauracím a barům už ministerstvo nařídilo mít zavřeno mezi 22:00 a 06:00 a omezit počet hostů počtem míst k sezení.

Nová mimořádná opatření nebude ministerstvo podle Prymuly vydávat každý den či dva, ale s většími rozestupy. Je podle něj třeba čas, aby bylo možné zjistit, jestli se na vývoji epidemie projevila. Navíc je chce předem probrat s ministry a vedením Prahy.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)