Očkování proti chřipce: Bude ho víc než loni!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

11. září 2020 10:04

Firma Mylan dodá do České republiky 350.000 balení letošní vakcíny proti chřipce, což je o 40.000 víc než loni. Z celkového množství už zhruba třetinu dávek distribuuje lékařům, zbytek dodá do konce září. Na dotaz ČTK to jménem společnosti uvedl Andrej Bosanac.

Druhý dodavatel vakcíny proti chřipce, firma Sanofi Pasteur, dodá na český trh celkem 520.000 vakcín, s distribucí začala podle dřívějšího vyjádření začátkem tohoto měsíce. Očkovat proti sezonní chřipce se začíná v říjnu.

Praktičtí lékaři evidují kvůli nynější epidemii covidu-19 výrazně vyšší zájem o očkování proti chřipce než v posledních letech, kdy Česko patřilo k zemím s nejnižší podílem očkovaných lidí. Nechávalo se očkovat asi osm procent populace a pětina lidí patřících do rizikových skupin.

Část praktických lékařů má obavy, že nebudou mít dostatek vakcín, kterých má být do Česka dodáno zhruba o třetinu víc než před minulou sezonou. Předobjednávky posílali často už na přelomu roku, ještě před vypuknutím koronavirové epidemie.

"Každým rokem se snažíme navyšovat počet vyrobených vakcín, které na český trh dodáváme. Nicméně výroba vakcíny je dlouhodobý proces, který je třeba plánovat v dostatečném předstihu, a možnosti skokového navyšování výrobních kapacit jsou z podstaty výrobního procesu velmi omezené. Pokusíme se s maximálním úsilím vyhovět poptávce ze strany lékařů a pacientů," reagoval Bosanac.

Lidé z ohrožených skupin a senioři nad 65 let mají očkování zdarma, ostatním přispívají zdravotní pojišťovny. Opakovat se musí každý rok, protože odborníci složení vakcíny přizpůsobují tomu, jaké typy viru budou podle jejich odhadů nadcházející sezonu kolovat. Cena vakcíny pro samoplátce je zhruba 300 korun.

Společnost Mylan vyrábí vakcínu Influvac Tetra, firma Sanofi Pasteur dodává očkovací látku Vaxigrip Tetra. V obou případech jde o vakcínu obsahující antigeny čtyř kmenů chřipky, která má vyšší účinnost než vakcína s menším počtem antigenů.

Odborníci varují před tím, že nemocní s vážným průběhem chřipky i vážným průběhem covidu-19 potřebují v nemocnicích stejná lůžka s kyslíkem nebo plicními ventilátory. Může jich být proto při souběhu případné druhé vlny pandemie koronaviru a sezonní chřipky nedostatek. Lidé nemocní chřipkou budou navíc oslabení a případná nákaza koronavirem pro ně může být rizikovější.

Očkování proti covidu-19 zatím mezinárodně schváleno nebylo. Dokončení vakcíny oznámilo Rusko, kterou ale západní experti zpochybňují. Podle Světové zdravotnické organizace je asi šest nadějných vakcín, u nichž se očekává dokončení testování do konce roku.

Témata: očkování chřipka Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)