Nová opatření: Ven jen VE DVOU, na chatu jezdit ZAKÁZÁNO, firmy NEDOSTANOU NIC!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. března 2020 10:02 | Aktualizováno: 26. března 2020 14:28

Stát zavedl kvůli šíření koronaviru řadu nových opatření. Některá platí už od začátku týdne, akorát o nich nikdo nevěděl. Ministerstvo zdravotnictví ani nikdo jiný o nich totiž veřejnost neinformoval.

Jedním z nových nařízení je, že se mohou lidé v Česku pohybovat na veřejně dostupných místech nejvýše ve skupinkách po dvou. Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávající své povolání či podnikatelskou činnost.

Nově ministerstvo také nařídilo lidem, aby od ostatních udržovali alespoň dvoumetrový odstup, pokud je to možné. Lidé dál mohou chodit na procházku do lesa či do parku, nesmí se ale shlukovat ve větších skupinách. Policie bude toto nařízení namátkově kontrolovat.

Opatření ministerstva zdravotnictví nově definitivně zakázalo lidem cesty na chalupy uvedením bodu, který nařizuje lidem pobývat v místě bydliště s výjimkou nutných cest.

Současný legislativní režim také neumožňuje žádat firmám a podnikatelům o náhradu vzniklých škod. Zákon o ochraně veřejného zdraví totiž stanoví, že jasná náhrada škody připadá v úvahu jen tehdy, pokud je někomu zabaven majetek, nebo je mu přikázána nějaká činnost, což se nyní nestalo.

Potřetí v tomto týdnu se proto dnes uskuteční jednání vlády. Ministři by měli probírat další možná mimořádná opatření, jednat bude také Ústřední krizový štáb.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Česká republika