Zrušení nouzového stavu? Právník tvrdí, že byl vyhlášen protiprávně!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. března 2020 15:35 | Aktualizováno: 23. března 2020 10:14

Už několik dní platí v Česku nouzový stav, mohlo by ale dojít k jeho zrušení. Pražským soucům přistál na stole návrh brněnského právníka, který tvrdí, že usnesení nesplnilo požadavky.

Pražský městský soud v týdnu obdržel návrh na zrušení vyhlášení nouzového stavu a některých dalších vládních opatření souvisejících s koronavirovou nákazou. Podal ho brněnský advokát David Zahumenský.

Podle něj usnesení nesplnilo požadavky ústavního zákona. Nouzový stav sice pokládá za přiměřený, ale trvá na tom, aby byl vyhlášen v souladu s právem. Mluvčí soudu Markéta Puci uvedla, že instituce má na projednání návrhu zákonnou lhůtu v délce 90 dní.

"Hlavním důvodem je to, že premiér porušuje ústavní zákon a zákony, nesvolal ústřední krizový štáb, nepostupuje od počátku podle pandemického plánu, lidé nejsou pravdivě informováni, Babiš zneužívá situaci pro svoje PR a pro svoje podnikání," uvedl právník.

"Zdůrazňujeme, že považujeme za přiměřené, aby byl vyhlášen nouzový stav, ale domníváme se, že vše musí probíhat jinak - zejména na základě úzké spolupráce širokého týmu odborníků, na základě jejichž doporučení bude teprve jednat vláda," vysvětlil Zahumenský. Zdůraznil, že omezení základních lidských práv musí být v demokratickém právním státě vždy řádně zdůvodněno, což se zatím podle něj neděje.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) soudy Vláda ČR Česká republika