Koronavirem Covid-19 už je v Česku NAKAŽENO 18 LIDÍ, potvrdil Babiš!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

6. března 2020 14:50 | Aktualizováno: 6. března 2020 16:10

V Česku je pozitivně potvrzeno 18 případů nákazy novým typem koronaviru. Dnes odpoledne na tiskové konferenci na Úřadu vlády oznámil nejprve první tři nové případy premiér Andrej Babiš (ANO), o půl hodiny později další tři Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. V karanténě nařízené hygieniky je asi 1000 lidí, dalším nařídili zůstat doma zaměstnavatelé. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby doma zůstali všichni, kdo se od dnešní půlnoci vrátí z Itálie.

"My jsme sem přišli a byly plus tři případy, teď už je plus šest. Musíme to rychle zanalyzovat, odkud je ten přenos, kdo to je, a dělat všechno pro to, aby se to nešířilo," řekl premiér Andrej Babiš. Dva z nově potvrzených případů na onemocnění COVID-19 jsou z Ústeckého kraje. Lidé byli na stejném lyžařském zájezdu jako první nakažený muž z Děčína.

Hygienici v současné době vyhledávají všechny kontakty lidí, jejichž vzorky byly na nákazu pozitivní. "Vyžaduje to opravdu vysoké kapacity hygienické služby. Doufám, že v této etapě jsme to schopni trasovat do nějakého podobného čísla. Protože pokud by epidemie byla masová, byly by to stovky, tak je logické, že by už nebylo možné všechny kontakty trasovat," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V Německu podle něj dokázali sledovat kontakty u prvních 100 nakažených, dál kapacity nestačily.

Podle Prymuly jsou v Evropě čtyři země, kde se nákaza šíří nekontrolovaně, a to Německo, Španělsko, Francie a především Itálie, kde je v současné době asi 16.500 Čechů.

Vzhledem k výraznému šíření onemocnění novým koronavirem #COVIDー19 na území Itálie jsme dnes vydali nařízení týkající se povinné 14 denní karantény všem občanům s trvalým pobytem v ČR, kteří se v období od 7. března vrátí z pobytu na území Itálie do ČR. ➡https://t.co/XrifSpKK7Q pic.twitter.com/6mCc60Zy2n

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 6, 2020

"Je zřejmé, že musíme být připraveni zejména na to, abychom měli dostatek ventilovaných lůžek, protože v Itálii prošlo jednotkami intenzivní péče 350 lidí," řekl Prymula. Lůžka s ventilátory jsou potřebná pro pacienty, kterým se rozvinou komplikace, například těžký zápal plic nebo dechová nedostatečnost.

"Najedeme na systém, který bude podobný jako v ostatních zemích. Případy, které jsou pozitivní, ale jejich klinický průběh je naprosto nezávažný, budou izolovány v domácích podmínkách. V nemocnicích budou případy, které budou vyžadovat péči," dodal náměstek.

Do čtvrtka bylo prokázáno 12 případů, u jednoho dalšího vyšel pozitivně test v soukromé laboratoři a čekalo se na jeho potvrzení z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Z 12 nakažených do čtvrtka byli tři cizinci a lidé z Prahy a Ústeckého kraje.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš ministerstvo zdravotnictví nemoci