Koronavirus zaměstnává Brno: Budou se rušit akce?

Výhled ze Staré radnice na Katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně

Autor: stars24.cz, ČTK

3. března 2020 16:58

Brno zatím nebude rušit žádné velké akce, jako jsou jako plesy nebo veletrhy, kvůli nákaze koronavirem v České republice. Po zasedání bezpečnostní rady města to dnes novinářům řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Brno navštívily dvě turistky, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. Nyní jsou v pražské nemocnici.

Podle Vaňkové ale město doporučí domovům důchodců, ať na návštěvy nechodí nemocní lidé. Doma by měli zůstat i nemocní žáci, školy by měly s hygieniky projednat cesty do zahraničí.

Bezpečnostní radu město svolalo v pátek ještě před tím, než se v noci na sobotu v Brně pohybovaly Američanka s kamarádkou z Ekvádoru, které jsou nyní s nemoci COVID 19 hospitalizovaný v Praze. Podle Vaňkové obě studentky v Brně v podstatě jen přespaly a odjely do Prahy. V souvislosti s jejich brněnskou zastávkou jsou v karanténě dva lidé. Celkem jsou na jižní Moravě v karanténě čtyři lidé.

Vaňková uvedla, že není potřeba přistupovat k rušení akcí. "Týká se to například veletrhů, které jsou naší společností. Není teď nutné přistupovat ani k zavírání škol, ale zaměříme se na prevenci," uvedla Vaňková. "Na návštěvy do domovů seniorů by neměli chodit lidé vykazující známky nemoci, ale zatím nepřistupujeme k plošnému zákazu. U žáků škol, kteří vykazují známky nemoci, doporučujeme, aby zůstali doma. Pokud školy plánovaly v nejbližší době zahraniční návštěvu, měly by se obrátit na hygienickou stanici a konzultovat vhodnost cesty," řekla Vaňková.

V České republice se zatím potvrdilo pět případů nákazy koronavirem. Patří mezi ně i cizinky, které byly v Brně. Hygienici podezření na nákazu po celé zemi prověřují v desítkách případů. Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny. Na světě je skoro 90.000 nakažených, asi 3000 lidí zemřelo. Případy onemocnění se už objevily v šesti desítkách zemí. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie se stovkami nakažených a desítkami obětí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Brno nemoci