Svérázný protest před Úřadem vlády! Policie bránila dvojici v kydání hnoje

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

15. ledna 2024 20:42

Policie v pondělí odpoledne zasahovala před Úřadem vlády, kde dva výtržníci kydali hnůj. Jedním z mužů byl známý dezinformátor a aktivista Jakub Netík, podle kterého šlo o protestní akci na podporu českých zemědělců. Agrární komora se ovšem od akce distancovala. 

"Pražští policisté dnes krátce po jedné hodině odpolední zasahovali před Úřadem vlády, kde dvě osoby z přívěsného vozíku na chodník vysypaly několik desítek kilogramů chlévské mrvy," uvedl  policejní mluvčí Richard Hrdina pro web iDnes.cz. Podle mluvčího byla dvojice mužů ztotožněna a převedena na místní policejní oddělení na Malé Straně pro podezření ze spáchání přestupků znečišťování veřejného prostranství a neuposlechnutí výzvy policie.

Zástupci českých zemědělců se od dnešního protestu distancovali. "Akce před sídlem Úřadu vlády ČR proběhla bez vědomí či přímé podpory Agrární komory ČR, která zastupuje většinu tuzemských zemědělců," uvedla komora na sociální síti X.

Netík, který je známou osobností dezinformační scény, v uplynulých dnech na sociální síti informoval, že shání fekální vůz, který chtěl přivézt ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). 

Netík byl již nepravomocně odsouzen k 15 měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky kvůli veřejnému schvalování a ospravedlňování zločinu proti míru v souvislosti s obhajobou ruské invaze na Ukrajinu. Proti rozsudku se odvolal. V dalším případě mu hrozí až tři roky vězení. 

Témata: Policie ČR Vláda ČR