Martina Sáblíková se chystá na poslední závod sezony

Martina Sáblíková

Autor: ČTK

3. března 2023 21:58

Poslední závod sezony, ve kterém se bude snažit rozšířit svou bohatou sbírku medailí, čeká v neděli na rychlobruslařském mistrovství světa hvězdu dlouhých tratích Martinu Sáblíkovou.

Ve čtvrtek získala bronz na trojce, v posledním závodě šampionátu bude patřit mezi favoritky na 5000 metrů. Nejdelší ženskou trať může považovat za svou doménu, na pětce se stala desetkrát mistryní světa a získala i jednu stříbrnou medaili. Podobným úspěchem se nemůže pochlubit žádná žena ani muž.

Hlavní favoritkou je aktuální vítězka Světového poháru a v Heerenveenu zlatá na trojce Ragne Wiklundová z Norska, medailové ambice má i loňská olympijská šampionka Irene Schoutenová z Nizozemska a další domácí domácí reprezentantka Sanne in´t Hofová, která se na MS soustředí jen na pětku. V prosinci v Calgary se na této trati dařilo i Kanaďance Ivanie Blondinové.

Wiklundová se po Sáblíkové a Schoutenové může stát další rychlobruslařkou, která na vrcholné akci ovládne obě nejdelší ženské tratě. Sáblíková to dokázala pětkrát na MS a jednou na olympiádě, Schoulteová loni na hrách v Pekingu.

Témata: Martina Sáblíková