Pavel podepsal důchody. V červnu porostou méně, jak si to přála vláda

Petr Pavel

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. března 2023 11:20

Petr Pavel dnes podepsal novelu zákona, která upraví parametry červnové valorizace důchodů podle předchozího rozhodnutí vlády. Prezident oznámil svůj postup ve středu s tím, že je ale připraven se obrátit na Ústavní soud.

"Prezident republiky Petr Pavel podepsal ve čtvrtek dne 16. března 2023 zákon ze dne 8. března 2023, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony," uvedl dnes Pražský hrad. 

Pavel včera informoval, že se rozhodl podepsat novelu o snížení červnové valorizace důchodů. "Po projednání s předními ekonomy i ústavními právníky panuje shoda na nezbytném zpomalení růstu důchodů, ale přetrvávají pochybnosti o ústavnosti zákona," napsal na twitteru.

Prezident sdělil, že je kvůli pochybnostem připraven se obrátit na Ústavní soud, pokud tak neučiní sněmovní opozice. Hnutí ANO i SPD deklarovala, že tak udělají.

Aktuálně platí, že každý důchod bude v červnu navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu, jak to schválila v únoru vláda. 

Témata: Petr Pavel důchody Vláda ČR