Důchody a nižší valorizace? Petr Pavel řekl, kdy se k tématu vyjádří

Petr Pavel

Autor: ČTK

28. února 2023 19:53

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje, že se prezident Petr Pavel ke snížení mimořádné valorizace důchodů vysloví až po své inauguraci, tedy po 9. březnu. Fiala to uvedl po dnešní schůzce s nastupující hlavou státu.

"Jsme přesvědčeni, že je nutné upravit červnovou valorizaci," řekl předseda vlády. Průměrný důchod se podle něj i po snížené valorizaci dostane k 20.000 korunám a jeho poměr k hrubé mzdě vzroste nad 50 procent. Zmínil i mezigenerační solidaritu. Sporný návrh dnes začali projednávat poslanci, opozice přitom chce jednání protahovat, jak to jen půjde. Senát by měl normu schvalovat 8. března.

"Bavili jsme se o tom a řekli jsme si argumenty, rozebrali situaci. Platí, že se k tomu prezident vyjádří až po své inauguraci, což respektuji," shrnul Fiala. S Pavlem jednali minulý týden o důchodech i zástupci opozice. Hnutí ANO podle exministryně financí Aleny Schillerové nabízí koalici debatu o změně valorizačního výpočtu k 1. lednu. Dnes stejně jako lídr SPD Tomio Okamura potvrdila, že rozpravu Sněmovny o současném návrhu bude opozice zdržovat.

Průměrný měsíční důchod vzroste podle novely od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Témata: důchody Petr Pavel