Pavel jmenuje po inauguraci nového ministra, Hladík to vítá

Petr Pavel

Autor: ČTK

28. února 2023 13:40

Nový prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po své inauguraci v pátek 10. března. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s Pavlem to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Premiér Hladíka do funkce navrhl na konci loňského roku, odmítl jej ale jmenovat dosluhující prezident Miloš Zeman. Pavel následně termín potvrdil na twitteru.

"Takto důležitá oblast nemůže zůstat bez odpovědného řízení," uvedl k termínu Hladíkova jmenování Pavel.

Za jeden z hlavních důvodů pro nejmenování Hladíka Zeman považoval to, že mu policie prohledala kancelář a zabavila počítač kvůli kauze přidělování městských bytů v Brně. Řízením ministerstva byl pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Hladíka následně jmenoval svým náměstkem. Získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka převést.

Lidovci navrhli Hladíka jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) loni v říjnu. U jeho nominace setrvali i poté, co policie v brněnské kauze zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Fiala poslal návrh na Hladíkovo jmenování Zemanovi koncem roku poté, co počkal na případný posun v kauze.

Zeman měl kromě této záležitosti k Hladíkovi i další výhrady. Má podle něj nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí a ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován.

KDU-ČSL tehdy označila Zemanovo rozhodnutí Hladíka nejmenovat za protiústavní. Pokud by zbýval delší čas do konce prezidentova mandátu, trvali by lidovci na kompetenční žalobě.

Hladík vítá, že ho Pavel jmenuje ministrem den po inauguraci

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvítal, že ho nový prezident Petr Pavel jmenuje ministrem 10. března, tedy den po své inauguraci. Ocenil, že Pavel chce záležitost rychle vyřešit. Řekl to dnes ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) navrhoval Hladíka do funkce už koncem loňského roku, prezident Miloš Zeman ho ale odmítl jmenovat. Hladíkovo jméno se v posledních měsících objevovalo v médiích kvůli zásahu policie v jeho kanceláři na brněnském magistrátu, kde loni končil jako náměstek primátorky. Obviněn z ničeho nebyl.

Fiala o jmenování Hladíka informoval dnes na tiskové konferenci, Pavel pak jeho slova potvrdil na twitteru. "Chci poděkovat novému panu prezidentovi, že chce takto rychle tu záležitost vyřešit. Je to dobře pro fungování ministerstva a vlády," uvedl Hladík.

Situaci, kdy u něj v kanceláři na magistrátu loni v říjnu zasahovala policie v souvislosti s kauzou manipulace s byty, považuje za ukončenou. Hladík nebyl z ničeho obviněný. "Chtěl bych ale zmínit jedinou věc, že prostřednictvím médií a některých orgánů činných v trestním řízení se dá zničit každý v České republice. Je mi líto, jak se dá velmi rychle bez důkazů obrátit život jakéhokoliv člověka naruby. Na takové rychlé soudy bychom měli být opatrní," řekl Hladík.

Na funkci ministra podle svých slov nijak nelpěl. "Je pro mě důležité, jakým způsobem ministerstvo uchopuje věci, aby byly k dobru občanů. Je to ministerstvo, které řeší energetické úspory, nastavování odchodu od uhlí, ochranu vody a půdy, ale také problematiku zálohování a budoucnost odpadů, které lze využít jako nové zdroje. To je záležitost, která mě baví," řekl Hladík. Dosud funguje jako náměstek ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který s ohledem na protahování Hladíkova jmenování vede resort životního prostředí spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí. Výměnu v čele ministerstva životního prostředí vyvolal odchod ministryně Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) ze zdravotních důvodů loni v říjnu.

Podle Hladíka má ministerstvo životního prostředí spoustu výzev. "Mezi prvními záležitostmi chci upravit parametry nové zelené úsporám a nové zelené úsporám light, abychom dokázali lidem mnohem více pomoci v oblasti úspor a zateplování," řekl Hladík. Zmínil také nový dotační titul. "Bude to 'oprav barák po babičce'. Chceme kombinaci dotace a půjčky na komplexní renovace. Chci, aby ministerstvo bylo vnímané jako ministerstvo budoucnosti a příležitostí a nastavilo to, jakým způsobem se bude Česká republika vyvíjet do budoucna," dodal Hladík, který je místopředsedou KDU-ČSL.

Témata: Petr Pavel Petr Hladík Ministerstvo životního prostředí Petr Fiala (ODS)