Andrej Babiš: Jaká bude jeho pozice v hnutí ANO po prohraných volbách?

Andrej Babiš

Autor: ČTK

3. února 2023 20:43

Někteří zástupci krajských organizací ANO předpokládají, že Andrej Babiš zůstane po prohraných prezidentských volbách předsedou hnutí i poslancem, další chtějí počkat na jednání předsednictva ANO ve středu 8. února. Babiš se sám rozhodne.

Babiš v rozhovoru pro pondělní Mladou frontu Dnes (MfD) uvedl, že své angažmá v ANO bude nejspíš řešit jiným způsobem než teď. V politice chce "určitě nějakou formou" zůstat, rozhodne o ní právě předsednictvo hnutí, řekl. Diskusi o dalším směřování hnutí považuje za důležitou místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, řekl už dřív ČTK. Vondrák podobně jako ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) podpořil v prezidentské volbě Babišova protikandidáta. Někteří krajští představitelé ANO kritizovali Vondrákova vyjádření pro média, považují je za neloajální či nevhodná. Očekávají, že Vondrák svůj postup na předsednictvu vysvětlí.

Dění v hnutí nechtěl komentovat člen předsednictva ANO a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. "Svůj názor nejdříve řeknu kolegům z ANO. Tak jak to dělám doteď. Považuji to za první a nejdůležitější, úctu ke svým kolegům, že nejprve řeknu svůj názor do očí jim, než cokoliv ventilovat přes média," uvedl. Také člen předsednictva z Pardubického kraje David Kasal nechtěl svůj názor na další Babišovu úlohu v hnutí sdělovat. Nejdříve ho chce říci právě jemu, stejně jako své výhrady vůči Vondrákovi, který měl podle Kasala svůj nesouhlas s Babišovou kandidaturou na prezidenta řešit primárně uvnitř hnutí ANO. S obecným vyjádřením o dobrém volebním výsledku se vyjádření vyhnul krajský šéf hnutí na Vysočině a poslanec Martin Kukla.

Někteří zástupci krajských organizací ANO se nechtěli k Babišově budoucnosti v hnutí vyjadřovat s vysvětlením, že o tom se rozhodne sám bývalý premiér. "Osmého února má učinit předseda hnutí prohlášení, tak se dozvíme více. Do té doby bych nechtěl spekulovat," uvedl předseda ANO v Královéhradeckém kraji Petr Koleta. Také podle českolipské starostky a předsedkyně hnutí ANO v Libereckém kraji Jitky Volfové je na Babišovi, jak se rozhodne. "Já si myslím, že by měl zůstat v čele ANO, je to ale na jeho rozhodnutí a nějaké diskusi," řekla na dotaz ČTK.

Pražská buňka sice nemá v předsednictvu ANO své zastoupení, podle krajského předsedy Ondřeje Prokopa ale zůstane Babiš v čele hnutí. Nicméně rozhodnutí je na něm, uvedl Prokop. "Nepochybuji, že zůstane předsedou hnutí. Volební sněm bude v příštím roce a sám avizoval, že minimálně do té doby hnutí ANO povede. Věřím, že si ponechá i poslanecký mandát. V prezidentských volbách získal 2,4 milionu hlasů, a to je ohromný mandát od lidí," dodal.

V Babišovo pokračování ve Sněmovně i vedení ANO věří také bývalý olomoucký hejtman a krajský šéf ANO Ladislav Okleštěk. "Věřím, že pan Andrej Babiš se nenechal zcela otrávit nenávistnou kampaní proti jeho osobě a že bude mít dál chuť a energii pracovat v Poslanecké sněmovně. Stejně tak věřím, že bude dál zastávat pozici předsedy hnutí ANO," řekl ČTK.

Témata: Andrej Babiš