Václav Klaus o schůzce Zemana s Pavlem: Je tragické, že spolu nemluvili

Václav Klaus

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

2. února 2023 8:41

Ani čtvrtý den po volbách nedostala možná schůzka mezi končícím prezidentem Milošem Zemanem a nově zvoleným Petrem Pavlem konkrétní obrysy. Podivuje se nad tím i jejich předchůdce Václav Klaus, podle kterého už spolu oba politici měli dávno promluvit.

Vedoucí kanceláře úřadujícího prezidenta Vratislav Mynář ve středu uvedl, že Zeman je připraven se setkat s nově zvolenou hlavou státu. Má to ale být spíš otázka na Pavla, který po večerní schůzce s nejvyššími ústavními činiteli naznačil, že jednání by měl iniciovat Zeman.

Nad podivnou realitou vztahů mezi oběma politiky se v pořadu 360° stanice CNN Prima News podivil jejich předchůdce Václav Klaus. "Považuji za velmi překvapivé a podivné, že dnes máme už několikátý den po volbách a přitom spolu dosud nemluvil dosavadní prezident republiky a nový. Je tragické, že spolu nemluvili," konstatoval.

Klaus označil za naprosto mimořádné, že si nově zvolený prezident dříve telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským nebo tchaj-wanskou hlavou státu Cchaj Jing-wen.

V pořadí druhý český prezident je také toho názoru, že Pavel by měl zvolnit v aktivitách, než se oficiálně ujme úřadu. "Do 8. března máme pořád jiného prezidenta, takže partyzánské akce tohoto typu se prostě nesmí dělat," dodal.

Témata: Václav Klaus Miloš Zeman Petr Pavel