Zeman odevzdal hlas ve volbách svého nástupce. Naznačil, koho si vybral

Miloš Zeman odvolil v druhém kole prezidentských voleb. (27.1.2023)

Autor: ČTK

27. ledna 2023 16:01

Prezident Miloš Zeman dnes při odevzdání svého voličského hlasu ocenil, že se v Česku konají svobodné volby. Naznačil, že stejně jako v prvním kole prezidentské volby i dnes volil Andreje Babiše (ANO). Vyzval své voliče, aby učinili stejně. Zeman opět hlasoval v lánské základní škole. Z dnešní a sobotní volby vzejde Zemanův nástupce, který ho po deseti letech na Pražském hradě vystřídá.

Zeman před novináři vzpomněl na demonstraci z roku 1989, kde zakončil svůj projev slovy, že Československo potřebuje svobodné volby. Ocenil proto, že nyní svobodné volby v Česku jsou.

Ke své dnešní volbě řekl, že je konzervativní a nemění své názory během 14 dnů. Poprosil své voliče, aby volili stejně jako on. Před dvěma týdny odevzdal hlasovací lístek se jménem Babiše.

Zeman ve funkci prezidenta skončí na začátku března. Na dotaz, zda již má plán, jak prezidentský úřad svému nástupci předá, řekl, že takový plán zatím není a je na to dostatek čase během února.

Zeman funkci prezidenta zastává od roku 2013, když v druhém kole porazil Karla Schwarzenberga. O pět let později mu dali voliči přednost před Jiřím Drahošem.

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2023 Andrej Babiš