Sledovali jsme ONLINE: Češi rozhodují o prezidentovi, podruhé a už definitivně. Pavel a Babiš mají odvoleno

Petr Pavel odvolil v druhém kole prezidentské volby. (27.1.2023)

Autor: stars24.cz, ČTK

27. ledna 2023 14:00 | Aktualizováno: 27. ledna 2023 22:00

Začalo druhé kolo prezidentské volby, v níž občané vybírají mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Lidé žijící v zahraničí už mohli na některých místech odevzdat svůj hlas dříve s ohledem na časový posun. V Česku byly volební místnosti otevřené dnes od 14 do 22 hodin a budou opět zítra od 8 do 14 hodin.

22:00 - Pro páteční den se volební místnosti po celé zemi uzavřely. Voličům se opět otevřou zítra v osm hodin ráno, hlas bude možné odevzdat do 14:00. Poté začne sčítání hlasů.

21:51 - Ve druhém kole prezidentských voleb v Česku k dnešnímu večeru hlasovala asi polovina voličů. Často to bylo víc než před pěti lety a někde i víc než v prvním kole před dvěma týdny. Zjistili to zpravodajové ČTK. Větší než v prvním kole je zatím i zájem lidí s voličskými průkazy, kteří hlasují například v lyžařských střediscích. 

20:57 - "Fronty jsou pořád, vůbec jsme se nezastavili," řekl Jan Kubišta z velvyslanectví v Berlíně. K dnešním 20:00 v německé metropoli odvolilo 460 lidí, v tuto dobu před dvěma týdny jich bylo 315. V Mnichově už hlasovalo 680 lidí, což je o 230 více než ve stejný čas před 14 dny. "Sjíždí se sem lyžaři z celých Alp," řekl konzul Pavel Bednář. O tom, že Češi přicházejí přímo ze sjezdovek, svědčí podle něj časté lyžařské kombinézy.

20:37 - Vášnivé diskuse a slovní pře vyvolávala v posledních dnech za zdmi olomoucké vazební věznice kampaň prezidentských kandidátů. Tamní obvinění či odsouzení ji sledovali v televizi, ale i v novinách či v rádiu, volby se pro ně staly hlavním tématem. Z 249 lidí, kteří měli právo volit, nakonec dnes odvolilo 141 osob. 

20:05 - Lidé v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku zhruba šest let volí v baru na koupališti, které vlastní radnice. Dřív byla volební místnost na základní škole, což však během voleb znamenalo připravit ve třídách zázemí pro volební komisi a také uvolnit žáky z výuky. Bar Plovárna se využívá pouze v sezoně, proto se město rozhodlo, že využije neobvyklé prostory pro volby. 

19:28 - Odsouzení z věznice v Rapoticích na Třebíčsku sledovali před druhým kolem prezidentských voleb jedinou předvolební debatu kandidátů Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla. ČTK dnes někteří řekli, že už dopředu věděli, koho budou volit. Svůj hlas dnes mohli odevzdat do přenosné hlasovací schránky, jejíž obsah zůstane do sobotního uzavření volebních místností zapečetěný na obecním úřadu v obci Lesní Jakubov, na jehož území věznice částečně leží. 

19:09 - Volební místnost v Nové Olešce, místní části obce Huntířov na Děčínsku, se musela kvůli požáru přesunout do volební místnosti ve Staré Olešce. Na místě zasahovali hasiči, nikomu se nic nestalo. Volební okrsek číslo tři se přesunul do Myslivny, kde volí lidé spadající pod volební okrsek číslo dvě. ČTK to řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Podle volebního webu je ve třetím volebním okrsku obce Huntířov v seznamu 93 voličů.

18:48 - Na některé české weby související s prezidentskými volbami opět zaútočili ruští hackeři v čele s hackerskou skupinou NoName057(16). Napadli mimo jiné stránky prezidentského kandidáta Petra Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Útoky mohou pokračovat i o víkendu a zaměřit se na weby informující o výsledcích voleb. Uvedla to dnes bezpečnostní firma Check Point. Ministerstvo zahraničí ČTK potvrdilo, že jeho web byl terčem útoku, neměl ale vážnější dopad na bezpečnost dat. 

18:26 - Na uklidnění společnosti rozjitřené kampaní před prezidentskými volbami bude mít vliv nejen to, kdo volby vyhraje, ale také s jak rozhodným náskokem, řekl dnes ČTK předseda Senátu Miloš Vystrčil při hlasování v Telči na Jihlavsku. Počítá s vysokou volební účastí. 

18:15 - Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan dnes v Kolíně odevzdal svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb občanskému kandidátovi, jeho jméno stejně jako v prvním kole nezveřejnil. Ve dvojici kandidátů pro druhé kolo je občanským kandidátem bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel. Jeho protikandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podal kandidaturu s podpisy 56 poslanců ANO. Občanský kandidát má podle Rakušana větší potenciál společnost spojit. 

18:07 - Účast ve druhém kole prezidentských voleb se zhruba po dvou hodinách od otevření volebních místností pohybovala většinou mezi 20 a 30 procenty. Zjistili to zpravodajové ČTK. V prvním kole před dvěma týdny byla účast během prvních dvou hodin často jen pětinová. Větší než v prvním kole je zatím i zájem lidí s voličskými průkazy, kteří hlasují například v lyžařských střediscích. 

17:50 - Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který dnes krátce před 17:00 odvolil v budově základní školy v Sázavské ulici v Praze, novinářům nepřímo potvrdil, že dal hlas Petru Pavlovi. Rozhodoval se snadno, dodal. "Představa, že bych volil Andreje Babiše, snad ani nikoho historicky nemohla napadnout," řekl. Babiš podle něj v kampani například se strašením zašel příliš daleko.

17:41 - Prezidentské volby v tzv. vyloučených lokalitách v Ústí nad Labem provází i ve druhém kole velký zájem. Za hodinu a půl od otevření volebních místností odvolilo například v jednom z okrsků v Mojžíří, kde bývá účast nízká, 12 procent voličů. ČTK to řekl zapisovatel Michal Vrbíček. Před pěti lety tam dorazilo ve druhém kole prezidentské volby za oba volební dny 19,98 procenta voličů. V Ústeckém kraji byla k 16:00 průměrná volební účast 19 procent, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková. 

17:22 - Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát z prvního kola Pavel Fischer (Nezávislý) dnes podle očekávání hlasoval pro bývalého vysokého armádního představitele Petra Pavla. ČTK po volbě v pražských Pitkovicích řekl, že kampaň před druhým kolem volby prezidenta byla plná emocí a někdy za hranou, na čemž podle něj nese vinu zejména předseda ANO Andrej Babiš. Fischer také vyzval občany, aby šli k volbám. V prvním kole skončil Fischer na čtvrtém místě se ziskem 6,75 procenta hlasů.

17:09 - Bývalý prezident Václav Klaus požádal vítěze voleb, aby k prezidentování přistupoval s plným respektem, a příznivce poraženého, aby nerozpoutali občanskou válku. Řekl to dnes novinářům poté, co v pražských Kobylisích odevzdal svůj hlas.

17:00 - Prezidentská kampaň za poslední dva týdny byla podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) již za hranou. Poukázal přitom na silná vyjádření, která v kampani využil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho tým. Jurečka to dnes ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde s manželkou odevzdal hlas v prezidentských volbách. Uvedl, že volil Petra Pavla s tím, že je to pro něj kandidát, který bude důstojně vykonávat úřad prezidenta České republiky.

16:41 - Lidé by měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti země, řekl novinářům prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) po odevzdání hlasu v prezidentské volbě v Průhonicích. Volby označil za referendum o něm. Doufá v "obrovskou" volební účast. K volební urně tentokrát bývalý premiér dorazil pouze se svou manželkou Monikou, nedoprovodily je děti Vivien a Frederik jako v prvním kole. 

16:34 - Především změnu chování Pražského hradu chtějí Češi, kteří dnes v Berlíně přišli k volbám na české velvyslanectví. O volby je mezi krajany očividný zájem, na vhození hlasu se čeká i několik desítek minut. Jedna z hlasujících ČTK řekla, že české občanství má teprve krátce, ale že bude velmi ráda, když bude moci přispět k porážce Andreje Babiše. Několik Čechů uvedlo, že je šokovalo vyhrocení kampaně, ale že je to od výběru jejich kandidáta neodradilo.

16:07 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že budoucí prezident by měl svůj neformální vliv využívat k uklidňování společnosti. Měl by společnost motivovat a v pozitivním slova smyslu jí dodávat odvahu a všechno, co potřebuje. Myslí si, že to ze dvou kandidátů splňuje jenom jeden. ČTK to řekla poté, co dnes odevzdala svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb. Uvedla, že doufá v uklidnění situace po volbách.

15:58 - Hlasování ve druhém kole prezidentských voleb dnes začalo také na českých zastupitelských úřadech v Paříži a Londýně. V obou městech se tvořily dlouhé fronty ještě před samotným otevřením volebních místnosti, uvedly úřady na sociálních sítích. Velký zájem voličů dnes evidují i na české ambasádě v Bruselu. Podle velvyslance Pavla Kluckého se dá očekávat větší účast, než v prvním kole před dvěma týdny.

15:49 - Premiér Petr Fiala (ODS) očekává ve druhém kole prezidentské volby vysokou volební účast. Věří, že voliče neodradila tvrdá, místy podle něj "skutečně odporná" kampaň. S vítězem se chce brzy sejít. Sám vyjádřil podporu generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi, jehož protikandidátem je bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

15:41 - České prezidentské volby na velvyslanectví v Kyjevě se zatím odehrávají v klidu. Kdyby to ale bylo nutné, je úřad připraven je přerušit, jako se kvůli vyhlášení leteckého poplachu stalo v prvním kole hlasování. I dnes jsou voliči informováni o tom, kde se nachází nejbližší kryt. ČTK to dnes řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík.

15:34 - Nízká volební účast a vyšší podpora poslance a předsedy ANO Andreje Babiše spojuje dvě obce na Sokolovsku, Vřesovou a Rovnou. Volební komise ale předpokládají, že ve druhém kole prezidentské volby by mohlo přijít volit přeci jen o trochu více lidí. Podle voličů, které ČTK oslovila na počátku hlasování dnes po 14:00, zde zřejmě i ve druhém kole porazí Babiš svého protikandidáta, armádního generála ve výslužbě Petra Pavla.

15:20 - Prezidentský kandidát Petr Pavel za velkého zájmu médií odevzdal dnes po 15:00 svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kde má trvalé bydliště. Doprovázela ho manželka Eva. Do malé obce na Podřipsku za kandidátem o post hlavy státu přijely desítky novinářů. Místní mu vyjádřili podporu prostřednictvím různých nápisů umístěných v obci. Pod cedulí Černouček je nápis Pavlov.

15:05 - Prezident Miloš Zeman dnes při odevzdání svého voličského hlasu ocenil, že se v Česku konají svobodné volby. Naznačil, že stejně jako v prvním kole prezidentské volby i dnes volil Andreje Babiše (ANO). Vyzval své voliče, aby učinili stejně. Zeman opět hlasoval v lánské základní škole. Z dnešní a sobotní volby vzejde Zemanův nástupce, který ho po deseti letech na Pražském hradě vystřídá.

14:57 - Výhru Petra Pavla nad Andrejem Babišem očekává ve druhém kole prezidentských voleb neúspěšná kandidátka na prezidentský post Danuše Nerudová, která dnes odevzdala hlas v sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí. Na dotaz ČTK odpověděla, že tipuje výsledek 55 ku 45 procentům ve prospěch Pavla. Nerudová doufá v minimálně stejně vysokou volební účast jako v prvním kole před dvěma týdny, na druhou stranu podle ní mohla agresivní kampaň část lidí odradit.

14:51 - V posledních minutách Duelu, který Český rozhlas vysílal hodinu před otevřením volebních místností, oba prezidentští kandidáti uvedli, že v případě své prohry chtějí vyzvat voliče, aby respektovali výsledek hlasování. Podle Pavla nepůjde "o konec světa".

14:40 - Kvůli časovému posunu začali Češi na americkém kontinentu volit už ve čtvrtek, volební místnosti na českých zastupitelských úřadech v Asii se otevíraly od dnešního brzkého rána. Lidé v izolaci kvůli nemoci covid-19 mohli hlasovat ve středu z auta na speciálních stanovištích.

14:27 - Za velkého zájmu voličů dnes v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn začalo druhé kolo prezidentských voleb. Ještě před otevřením čekaly před volební místností v městské knihovně v centru města desítky lidí, řekla ČTK zapisovatelka Ivana Nocarová. Ve Špindlerově Mlýně, stejně jako v dalších krkonošských střediscích, tradičně zvyšují zájem o volby rekreanti, kteří volí na voličské průkazy. 

14:18 - Vítězem prvního kola před dvěma týdny byl Pavel, který získal 1,98 milionu hlasů, Babiše předstihl zhruba o 23.000 hlasů, což byl nejtěsnější výsledek v historii přímých prezidentských voleb.

14:10 - Odevzdat hlas by během dneška měli tradičně jak oba kandidáti, tak dosavadní prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedové parlamentních komor a stran. Celkem může hlasovat osm a čtvrt milionu voličů, mezi něž by mohly patřit i čtyři tisícovky prvovoličů.

14:00 - Po celém Česku se otevřely volební místnosti ve druhém kole prezidentské volby. Občané vybírají hlavu státu potřetí, do roku 2008 ji volil parlament. Předchozí dvě přímé volby vyhrál úřadující prezident Miloš Zeman, který letos už nemůže kandidovat. Jeho nástupcem se stane buď generál ve výslužbě Petr Pavel, těsný vítěz prvního kola, anebo expremiér Andrej Babiš.

Témata: prezidentské volby 2023 Volby Petr Pavel Andrej Babiš