Vyhlásí Česko nouzový stav? Vláda kvůli zhoršující se situaci zasedne už dnes

Vláda Andreje Babiše

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2021 8:45

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes projedná další zpřísnění protiepidemických opatření. Mělo by jít hlavně o omezení kontaktů, úplná uzávěra země se podle Babiše nechystá.

Zasedání kabinetu, které bylo původně plánované až na pátek, začne odpoledne. Ještě před tím by měl dopoledne jednat centrální řídící tým a zástupci ministerstva zdravotnictví s takzvaným AntiCovid týmem složeným ze zástupců budoucí vlády.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí. Opatření by se podle něj měla dotknout především kontaktů mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných.

V úterý testy odhalily 25.864 nových případů onemocnění covid-19, nejvíc za den od začátku epidemie. Nejhorší situace je na Moravě a ve Slezsku, některé tamní nemocnice jsou na hraně svých kapacit. Armáda ve čtvrtek převeze 19 pacientů s koronavirem ze dvou přetížených fakultních nemocnic v Brně do Prahy.

Vojtěch se ve středu sešel s řediteli krajských hygienických stanic, se kterými situaci řešil. Připomněl den úterní vyjádření hejtmanů, že kvůli stavu epidemie není nyní potřeba vyhlásit nouzový stav. Podle Vojtěcha názory hejtmanů nebyly v minulých dnech jednotné a naléhavější byli požadavky představitelů právě moravských krajů, kde je situace horší.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR