Nouzový stav padne? Vláda nemá hlasy! Co opozici vadí?

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. března 2021 16:30

Vláda nemá ani po dnešní schůzce s opozicí podporu pro páteční hlasování Sněmovny o prodloužení nouzového stavu. Podle lídrů Spolu, STAN a Pirátů nemá kabinet jiný plán, než je současné uzavření země. Na schůzce jim chyběli ministr školství Robert Plaga (za ANO) či hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Po zhruba dvouhodinové videokonferenci svolané premiérem Andrejem Babišem (ANO) lídři opozice kritizovali nepřipravenost menšinového kabinetu ANO a ČSSD na postupné rozvolňování restrikcí. Nevyjádřili se pro podporu prodloužení nouzového stavu. Rozhodnout se chtějí do pátku, mimo jiné podle aktuálních dat. Proti prodloužení nouzového stavu se podle svých lídrů postaví pravděpodobně většina koalice Spolu či KSČM.

Předseda ODS Petr Fiala kritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že odmítl potvrdit jakýkoli termín, například návratu dětí do škol. Jediným plánem premiéra je podle něj pokračovat v současné podobě lockdownu. Řekl, že předložená data nedokládají potřebu uzavření pohybu na okresy a tudíž prodloužení nouzového stavu. Podle Fialy budou nyní zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09, lidovci) jednat o jednotném postoji. "Nevím, jestli bude úplně stoprocentní, problematika je složitá, ale naprostá většina koalice Spolu, to mohu říct už dnes, nebude podporovat prodloužení nouzového stavu," řekl novinářům.

Lidovečtí poslanci se podle svého předsedy Mariana Jurečky sejdou ještě během dnešního dne. Během dnešního jednání podle něj nezazněl žádný argument, který by podpořil, že pokračování stavu nouze je smysluplný krok. Z jednání neměl dojem, že by členové vlády "měli opravdu nějakou větší motivaci a snahu", aby zástupce opozice argumentačně přesvědčili k podpoře některé z variant prodloužení nouzového stavu.

Předseda Pirátů Jan Bartoš novinářům řekl, že v posledních třech týdnech jednali experti stran s jednotlivými ministry, ti jim ale na dnešním jednání chyběli. "Ze strany vlády zastoupení reprezentativní nebylo," konstatoval. Dodal, že chyběla hlavní hygienička a ministr školství, který má nastínit rozvolňování ve školách.

Na jednání padly otázky k efektivitě jednotlivých opatření, vláda podle Bartoše ale nedokáže říct, která z opatření přesně za poklesem počtu nově infikovaných stojí. Předsedovi STAN Vítu Rakušanovi chyběla čísla o počtech lidí v karanténách a izolacích. Rakušan také poznamenal, že premiér s opozicí hovoří vždy pouze krátce před hlasováním o nouzovém stavu. "Vláda ale nikdy neřekne, ten nouzový stav chceme proto, proto a proto, vztahujeme to k těm a těm číslům," uvedl. Je podle něj nejasné, proč vláda žádá o 30 dnů prodloužení.

Schůzka nepřesvědčila ani předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. "Argumenty jsme dostali, ale pro mne to nejsou argumenty, které by mne přesvědčily o prodloužení nouzového stavu," řekl ČTK. Doplnil, že čeká na stanoviska z jednotlivých krajů. Podle nich širší vedení doporučí, jak mají poslanci KSČM postupovat. Nálada ve straně ale podle něj spíše směřuje k nepodpoření nouzového stavu a k regionálnímu řešení situace, řekl ve Sněmovně novinářům. Své rozhodnutí chce strana oznámit ve čtvrtek.

Rozhodně nebudou pro prodloužení nouzového stavu hlasovat poslanci hnutí SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura novinářům řekl, že jednotlivé aspekty zástupcům opozice vysvětlovali na schůzce spolu s Babišem vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD), Alena Schillerová a Karel Havlíček (oba za ANO). "Soustředí se čistě na to, jak všechno zavřít. Jak chránit skupinu rizikových. Úplně chybí vyhodnocení dopadů na oblasti sociální, ekonomické i zdravotní a pro ty, kteří mají jiný zdravotní problém," popsal, v čem vidí SPD největší slabinu vládního postupu.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR