Jan Blatný SKONČÍ? Spekuluje se, kdo ho nahradí!

Andrej Babiš, Jan Blatný a Roman Prymula.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. ledna 2021 21:39

Ochranné pomůcky proti nemoci covid-19 by mohly v dohledné době zlevnit. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí navrhne přechodné zrušení daně z přidané hodnoty na respirátory. Jejich nošení v Česku není povinné, vláda ho ale na rizikových místech doporučuje.

Dodržování nově zpřísněných protiepidemických opatření kontrolovala o tomto víkendu policie. Méně závažné prohřešky řeší domluvou či pokutou, závažnější případy, jako načerno provozovaný hotel a vlek v Harrachově, předává do správního řízení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má podle informací pořadu České televize Otázky Václava Moravce do 14 dní odejít z funkce. Jedním z důvodů jsou údajně časté personální změny na ministerstvu. Podle ČT je ve hře, že by ministerstvo po Blatném převzal premiér Andrej Babiš (ANO) a výkonným ministrem byl jeho současný poradce a bývalý šéf ministerstva Roman Prymula. Babiš dnes na dotaz ČTK uvedl, že na spekulace nehodlá reagovat. Serveru Seznam Zprávy posléze řekl, že o výměně ministra neuvažuje. Ani prezident Miloš Zeman nemá o záležitosti informace. V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 ale zároveň řekl, že by uvítal, kdyby Prymula ministrem zůstal.

Od začátku epidemie se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo skoro 985.000 lidí a přes 16.300 z nich zemřelo. Tuto sobotu přibylo do statistik 4025 nově prokázaných případů, zhruba o 200 méně než o týden dřív. Nejhorší epidemická situace, měřeno počtem nových případů na 100.000 obyvatel za poslední týden, je na Sokolovsku. Následuje Trutnovsko, které žebříčku v posledních několika týdnech dominovalo.

V nemocnicích je podle posledních údajů ze soboty 5391 pacientů s covidem. Méně hospitalizovaných bylo naposledy 27. prosince, ale epidemiologové se obávají, že výraznější nástup britské mutace může vývoj rychle změnit.

Ministryně financí Schillerová chce prominout 21procentní DPH u respirátorů kategorie FFP2 a vyšší na dva měsíce, řekla dnes České televizi (ČT). Apelovala při tom na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do cen respirátorů pro zákazníky. Ke snížení nebo zrušení daně vyzvali vládu výrobci respirátorů. Vláda jejich užívání tento týden doporučila.

Proti vládním opatřením dnes na Václavském náměstí v centru Prahy protestovaly stovky lidí v rámci akce "Jsme lidi, nás nevypnete". Protest trval zhruba dvě a půl hodiny, podle mluvčí pražských policistů byl klidný a policie nemusela řešit zásadnější problémy ani nikoho nezadržela.

Dodržování opatření policisté kontrolovali i na dalších místech Česka, především v horských střediscích. V krkonošském středisku Harrachov dnes objevili hotel, v němž bylo ubytováno kolem 70 hostů. V provozu byl i blízký vlek a lidé tam lyžovali. Policie oba případy zadokumentovala a předá je do správního řízení.

Obdobný případ řešili v sobotu policisté v Čenkovicích na Orlickoústecku, kde byl navzdory vládním nařízením v provozu lyžařský vlek. Celkem policie v Pardubickém kraji v sobotu provedla 698 kontrol na dodržování mimořádných koronavirových opatření. Ve dvou případech odhalili porušení nařízení o nošení roušek a v 19 případech porušení krizových opatření vlády. "Z těch devatenácti posíláme 12 do správního řízení, pět jsme vyřešili příkazem na místě, tedy pokutou a dvě domluvou," uvedla dnes mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Témata: Jan Blatný Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš