Babišův televizní projev: Premiér lidem vysvětlil, proč by měli nosit roušky!

Andrej Babiš

Autor: stars24.cz, ČTK

21. září 2020 20:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve večerním zhruba devítiminutovém televizním projevu k občanům přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti šíření koronaviru.

Vyzval, aby kvůli ohroženým seniorům a nemocným lidé respektovali povinnost nošení roušek. Zopakoval, že kabinet nechce zavírat ekonomiku, jak se to stalo na jaře, a ohrozit zaměstnanost. Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a ekonomikou, řekl dnes večer premiér v České televizi a vyzval společnost k většímu semknutí.

"Stejně jako vy, to chceme zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně," uvedl premiér. Zmínil, že někteří lidé nenošením roušek chtějí vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením, ale měli by je nasadit kvůli ochraně svých blízkých. Apeloval na odpovědnost, ohleduplnost a důslednost v dodržování pravidel.

"Nikdo nechce nikoho z plezíru omezovat. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii. Ale její nenošení ohrožuje životy," uvedl. Jde podle něj o to, zda se lidé dokážou respektovat. "Každý sám si musí odpovědět na otázku, zda je ochoten obětovat něco ze svého pohodlí pro ostatní," konstatoval.

Premiér v posledních dnech čelí ostré kritice opozice kvůli aktuálnímu vývoji koronavirové epidemie. Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil 500. V posledních týdnech opakovaně laboratoře zaznamenaly rekordní nárůsty počtu nakažených, ve čtvrtek počet nově nakažených za jeden den poprvé přesáhl 3000. S nemocí se v současnosti potýká 24.214 lidí. Počet úmrtí stoupl na 521. Na konci prázdnin přitom Babiš odmítl návrh naznovuzavedení širší povinnosti nosit roušky ve veřejném prostoru a požádal média, aby nestrašila lidi v souvislosti s tehdejším růstem počtu infikovaných o 500 za den.

Podobně jako ve dvou jarních projevech k občanům Babiš poděkoval hygienikům, zdravotníkům, ale i IT specialistům a dobrovolníkům. "Chci moc poděkovat našim hygienikům, armádě, zdravotníkům, sestřičkám, medikům, laboratořím, ajťákům, policistům, hasičům, záchranářům a dobrovolníkům! Mají za sebou těžkou dobu. A ještě těžší před sebou," uvedl. Vrátil se i k dnes oznámené rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). I jemu poděkoval.

Výslovně premiér nezmínil roli Vojtěchova nástupce Romana Prymuly, kterého dnes do funkce ministra jmenoval po dohodě s předsedou vlády prezident Miloš Zeman. Vyjmenoval ale, že je třeba dobudovat kapacity callcenter, odběrových míst a laboratoří, spustit sebereportování, zajistit dostatek lůžek pro nemocné covidem ve středním a těžkém stavu. "Je důležité, aby byla udávaná kapacita krajských a fakultních nemocnic okamžitě k dispozici a hlavně odpovídala realitě. A ještě důležitější je ochránit zdravotnický personál za každou cenu," řekl.

Nakonec vyzval v řeči vysílané ze záznamu Českou televizí společnost k semknutí. "Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé. Věřím, že to zvládneme znovu," uzavřel projev premiér.

Při jarní vlně covidu-19 Babiš vystoupil v televizi s připravenými projevy v březnu i dubnu, v prvním z nich se přihlásil k osobní odpovědnosti za všechna krizová opatření. Předseda vlády vystoupil v televizi a rozhlasu s projevem 23. března. Řekl tehdy, že ČR nikdy neprodělala podobnou zkoušku, jakou představuje nový koornavirus. "Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost," uvedl tehdy. Na obrazovky se s vystoupením vrátil 9. dubna. Avizoval tehdy, že projekt tzv. chytré karantény pomůže Česku vrátit se k normálnímu životu. Vybídl také obyvatele, aby o velikonočních svátcích zůstali doma a nenavštěvovali především starší příbuzné.

Témata: Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)