Vláda dá do volebních místností miliony roušek!

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. září 2020 17:50

Vláda uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách. ČTK to během jednání kabinetu formou videokonference sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Volby se uskuteční počátkem října. Ochranné pomůcky proti šíření koronaviru budou k dispozici ve volebních místnostech, uvedl premiér.

Stát má nyní podle Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Kabinet dnes také projednal, že v případě výrazného zhoršení situace se šířením nemoci stát doručí seniorům přes Českou poštu respirátory. Premiér podmínky přikročení k distribuci nepřiblížil.

Ve volebních místnostech budou během říjnových krajských a senátních voleb zajištěny dezinfekce. Volby budou podle příprav ministerstva vnitra provázet i další bezpečnostní opatření, například dodržování rozestupů nebo povinnost mít roušku tak, aby bylo hlasování pro voliče bezpečné. Lidé, kteří budou v době voleb v karanténě, budou hlasovat z auta na vyčleněných místech, případně si budou moci vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou.

Komise ve volebních místnostech bude vybavena rouškami i rukavicemi. Volič do volební místnosti vstoupí s rouškou, po vstupu si vydezinfikuje ruce. S komisí musí komunikovat z bezpečné vzdálenosti, která bude na podlaze volební místnosti vyznačena. Dvoumetrové odstupy bude muset dodržovat i od ostatních voličů.

Lidé, kteří budou v karanténě kvůli nemoci covid-19, budou moci volit buď z auta, vyžádat si příjezd speciální volební komise, zákon počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě.

Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienickou stanicí nebo lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky Vláda ČR