Prodloužení "karantény": Do kdy v Česku mohou platit současná opatření?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. dubna 2020 9:59

Vláda chce kvůli koronavirové epidemii prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní. Pokud se na tom dohodne příští týden, platil by až do 11. května. Přísná opatření týkající se omezeného vycházení by se ale mohla uvolňovat dříve.

O prodloužení stavu nouze musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, hlasovat by o tom měla příští týden, stejně jako o dalších vládních návrzích týkajících se koronavirové krize.

Některé opoziční strany už dříve dávaly najevo výhrady k tak výraznému prodloužení stavu, který v zemi platí od 12. března. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po zasedání vlády řekl, že epidemiologická situace v Česku i v zahraničí vyžaduje, aby byl nouzový stav prodloužen.

Je to podle něj třeba i z hlediska zajištění ochranných prostředků. Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že nouzový stav je vhodný režim pro zvládání epidemie.

Jeho trvání by neovlivnilo případné zmírňování restriktivních opatření, pokud by byla dobrá epidemiologická situace. Vláda tvrdí, že přísná omezení pohybu a podnikání by mohla začít uvolňovat po Velikonocích.

Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala většinu opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení řady služeb. Následně je ale přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Stav nouze také umožňuje státu rychle nakupovat například zdravotnické ochranné prostředky. Nemusí se řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Česká republika