Domácí potřeby OTEVŘOU! Vláda dnes opět jednala, tady jsou všechny změny!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. dubna 2020 22:04

Vláda chce kvůli koronavirové epidemii prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní, takže by platil do 11. května. Na dnešním zasedání schválila také moratorium na splácení úvěrů a hypoték i návrh, podle něhož budou mít firmy s uzavřenými provozy nárok na odklad nájmu.

Ministři rozhodli, že prodejny domácích potřeb, které budou nabízet ochranné prostředky, mohou ve čtvrtek ráno otevřít. V Česku dosud zemřelo s nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, 39 lidí, vyléčilo se 61 pacientů. Počet potvrzených případů nákazy se zvýšil během dneška zatím o dvě stovky na 3508.

O prodloužení stavu nouze musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, hlasovat by o tom měla příští týden, stejně jako o dalších vládních návrzích týkajících se koronavirové krize. Některé opoziční strany už dříve dávaly najevo výhrady k tak výraznému prodloužení stavu, který v zemi platí od 12. března. Vojtěch po zasedání vlády řekl, že epidemiologická situace v Česku i v zahraničí vyžaduje, aby byl nouzový stav prodloužen. Je to podle něj třeba i z hlediska zajištění ochranných prostředků. Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že nouzový stav je vhodný režim pro zvládání epidemie. Jeho trvání by neovlivnilo případné zmírňování restriktivních opatření, pokud by byla dobrá epidemiologická situace. Vláda tvrdí, že přísná omezení pohybu a podnikání by mohla začít uvolňovat po Velikonocích.

Epidemie dál silně dopadá na ekonomiku, v březnu podle analýzy Bisnode přerušilo podnikání přes 10.000 živnostníků. Odstávku výroby prodloužila do 14. dubna nošovická automobilka Hyundai, mladoboleslavská Škoda Auto až do 20. dubna.

Kromě řady velkých firem se s vážnými potížemi potýkají drobní podnikatelé a živnostníci, kteří nemohou lidem od poloviny března poskytovat své služby či výrobky. Ministři dnes souhlasili s tím, že firmy, které jsou v nájmu a kvůli vládním opatřením musely zavřít své provozy, budou moci požádat o odklad nájmu do 30. června. Na uhrazení splátek budou mít čas do konce března 2022. Lidé a firmy by také mohli podle návrhu ministerstva financí přerušit splácení úvěrů a hypoték, a to na tři nebo šest měsíců. Za přerušení by si banky neúčtovaly poplatky.

Za porušení opatření zavedených vládou a ministerstvem zdravotnictví kvůli šíření koronaviru by mohli policisté ukládat lidem na místě pokuty až 10.000 korun, například za porušení zákazu pohybu či za nezakrývání dýchacích cest mimo domov.

Od čtvrtka 2. dubna budou moci lidé nakupovat v prodejnách domácích potřeb, které nabízejí i ochranné prostředky, jako jsou respirátory, roušky, ústenky, šátky či šály, rukavice nebo dezinfekci. Jde o další výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách, který se dosud netýkal například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, zverimexů, trafik, zahrádkářství, květinářství nebo galanterií. Vláda se zabývala i možností omezit či úplně zrušit nedělní prodej potravin, ale zachovala současný stav.

Česko podle ministerstva zdravotnictví zatím epidemii zvládá a nehrozí mu italský či španělský scénář. Nemocniční kapacity jsou schopné situaci zvládat, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že neodhalených případů nákazy COVID-19 je v české populaci asi 30 procent. Promořenost populace, tedy reálný podíl nakažených mezi obyvateli Česka, by měl zjistit zvláštní test. Jako vzorek bude testováno 5000 obyvatel Prahy, test provede pravděpodobně příští týden Univerzita Karlova.

Měsíc od prvního případu nemoci COVID-19 stoupl počet případů v Česku na více než 3500. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) očekává v polovině dubna kolem 8000 nakažených a na konci měsíce přes 14.000. Podíl seniorů, kteří jsou nákazou ohroženi nejvíce, může mezi infikovanými stoupnout zhruba na 40 procent. Nyní je seniorů mezi nakaženými zhruba 22 procent, jsou ale také relativně často testováni.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR