Sníh na Mallorce? Ostrov s 300 dny slunečního svitu ročně překvapila zima

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

1. března 2023 9:19

Pro meteorology sice s březnem začíná jaro, ale na Mallorcu nečekaně dorazila zima, což nebývá úplně obvyklé. Sníh na největším z Baleárských ostrovů je proto tématem i pro velká světová média.

Zatímco čeští meteorologové upozornili, že dnes začíná meteorologické jaro, jejich španělští kolegové jsou zaneprázdněni bouří Juliette, která na přelomu února a března zasáhla Mallorcu. Ostrov je přitom známý především tím, že na něm přes 300 dní v ruce svítí slunce.

🇪🇸 The Spanish island of Mallorca is known for its sun, sea and sand, right?❄️ Well here it is covered in snow after it was hit by Storm Juliette. The freezing conditions are expected to last until 1 March. pic.twitter.com/sXRQQOp4lQ

— euronews (@euronews) February 28, 2023

V těchto dnech na něm ale neobvykle padal sníh a teploty klesly pod nulu, konkrétně až k -2 stupňům. V centrálním pevninském Španělsku ovšem spadly až k -15 °C. Státní meteorologická služba také varovala před až osm metrů vysokými vlnami na severním pobřeží ostrova.

V pohoří Serra de Tramuntana, jehož nejvyšší bod dosahuje 1445 metrů nad mořem, mělo podle výstrahy spadnout až 40 centimetrů sněhu. Bílého poprašku se ovšem lidé dočkali i na úrovni moře.

Témata: Mallorca Počasí sníh Španělsko