Karel Schwarzenberg (†85): Pohřeb o dvou dějstvích. Bude se státními poctami?

Karel Schwarzenberg

Autor: Jan Hrabě

14. listopadu 2023 9:50

Dvě části bude pravděpodobně mít poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. S rodinou jsou kvůli smutečnímu obřadu v kontaktu zástupci pražského arcibiskupství i státu. 

Právo uvedlo, že veřejná část včetně zádušní mše by se měla uskutečnit v pražské katedrále svatého Víta, přičemž by následoval soukromý pohřeb v rodinném kruhu na zámku Orlík nad Vltavou. Schwarzenberg by měl spočinout v rodinné hrobce, která se nachází v tamním parku.

Arcibiskupství pražské prostřednictvím mluvčího Jiřího Prinze sdělilo, že je v kontaktu s rodinou a čeká na její rozhodnutí. S pozůstalými se spojil také Úřad vlády, variantou je totiž i pohřeb se státními poctami. 

Čtěte také

Schwarzenberg byl v posledních dnech před smrtí letecky přepraven do nemocnice ve Vídni, důvod hospitalizace prozradit nechtěl. Chyběl už v sobotu 28. října na Pražském hradě, ačkoliv mu u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu bylo prezidentem Petrem Pavlem propůjčeno nejvyšší státní vyznamenání. Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky tak převzal jeho syn.

Schwarzenberg byl šlechticem a příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů, podle dědičného titulu byl knížetem ze Schwarzenbergu, vévodou krumlovským, hrabětem ze Sulzu a lankrabětem klettgavským. 

Narodil se 10. prosince 1937 v Praze, po nástupu komunistů v tehdejším Československu se rodina uchýlila do emigrace do Rakouska, kde i kníže setrval až do sametové revoluce v roce 1989. Po ní se poprvé přiblížil vrcholné politice, když se stal vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla. 

Čtěte také

Výraznější politické angažmá začalo po přelomu tisíciletí. Schwarzenberg v roce 2004 napodruhé uspěl v senátních volbách, když byl do horní parlamentní komory zvolen ve volebním obvodu Praha 6. V lednu 2007 se jako kandidát Strany zelených stal poprvé ministrem zahraničních věcí. Ve funkci setrval do května 2009.

V témže roce stál u vzniku nové politické strany TOP 09, kterou založil společně s Miroslavem Kalouskem. Do listopadu 2015 byl jejím předsedou, než ho nahradil bývalý ministr financí. Od července 2010 byl téměř tři roky opět šéfem české diplomacie a také místopředsedou vlády premiéra Petra Nečase.

Schwarzenberg se také v roce 2013 zúčastnil první přímé prezidentské volby, v níž postoupil do druhého kola, v němž prohrál s bývalým premiérem Milošem Zemanem. V politice nakonec zůstal do konce předchozího funkčního období Poslanecké sněmovny na podzim 2021, po němž odešel do důchodu. 

Témata: Karel Schwarzenberg Katedrála sv. Víta Praha Zámek Orlík Vláda ČR