Miloš Zeman zavzpomínal na poslední setkání s Karlem Schwarzenbergem (†85)

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman se setkali v Lánech. (17.8.2022)

Autor: Jan Hrabě

12. listopadu 2023 11:29

I bývalý prezident Miloš Zeman zareagoval na zprávu o úmrtí Karla Schwarzenberga. Knížete si podle svých slov vážil jako politického soupeře. Zeman porazil Schwarzenberga v prezidentské volbě v roce 2013, hlavou státu byl do letošního března. 

"Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě," uvedl Zeman na facebooku a připomněl deset let starou záležitost, kdy se oba politici střetli v první přímé volbě hlavy státu v historii České republiky.

Bývalý sociálnědemokratický premiér a tehdejší ministr zahraničí z řad TOP 09 v lednu 2013 uspěli v prvním kole, které vyhrál prvně jmenovaný se ziskem 24,21 procenta hlasů. Druhý postupující zaostal o necelých osm desetin, což dělalo asi 40 tisíc hlasů. Prezidentem se nakonec stal Zeman, když ho v druhém kole podpořilo 54,8 procenta voličů.

Oba politici udržovali kontakt i v dalších letech, jak připomněl Zeman. "Rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči, a bylo to velice příjemné a milé setkání," dodal bývalý prezident.

Schwarzenberg se v poslední době potýkal se zdravotními problémy, v uplynulých dnech byl letecky přepraven do nemocnice ve Vídni. Chyběl však už v sobotu 28. října na Pražském hradě, ačkoliv mu u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu bylo prezidentem Petrem Pavlem propůjčeno nejvyšší státní vyznamenání. Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky tak převzal jeho syn.

Témata: Miloš Zeman Karel Schwarzenberg